Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Rozpočet na rok 2014 by som ako prezident nepodpísal

Andrej Kiska Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kiska sa vyslovil, že návrh rozpočtu nereflektuje na zhoršujúcu sa medzinárodnú konkurencieschopnosť SR a nedostatok pracovných príležitostí.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Nezávislý kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska si myslí, že návrh štátneho rozpočtu na rok 2014 nijako nerieši tri najväčšie problémy Slovenska. Prezident by podľa neho takýto návrh nemal podpísať.

Kiska sa vyslovil, že návrh rozpočtu nereflektuje na zhoršujúcu sa medzinárodnú konkurencieschopnosť SR a nedostatok pracovných príležitostí. "Keď aj pracovné príležitosti vzniknú, je niekedy skoro nemožné nájsť vhodných ľudí, pretože slovenské školy chrlia absolventov bez ohľadu na potreby praxe, čo predstavuje druhý problém," uviedol Kiska. Podľa prezidentského kandidáta rozpočet nerieši ani problém v slovenskom zdravotníctve, kde je podľa jeho názoru pacient na poslednom mieste. "Takýto rozpočet by som ako prezident nepodpísal," zdôraznil Kiska.

Dodal, že na potrebu nových pracovných miest a zlepšenie situácie v školstve a zdravotníctve by mal prezident neustále upozorňovať a hovoriť o týchto prioritách s vládou a premiérom. "Ako prezident by som sa pýtal Roberta Fica, čo bude na Slovensku fungovať lepšie, keď sa všetky tie miliardy na budúci rok minú. Povedal by som mu, že opatrenia ako zavedenie daňových licencií sú v priamom rozpore s prioritou tvorby pracovných miest a vyslovene škodia," zdôraznil Kiska.

O Prezidentský palác má zatiaľ záujem 11 uchádzačov. Tento počet sa ešte zvýši, stále sa čaká na kandidáta Smeru-SD. Objaviť sa môžu aj ďalší. Prezidentské voľby budú na jar 2014. Súčasnej hlave štátu, Ivanovi Gašparovičovi, sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný nový prezident SR.

Kandidatúru zatiaľ okrem Andreja Kisku oznámil Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mosta-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Tiež Peter Osuský zo SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a Milan Kňažko. Smer-SD zatiaľ nenavrhol nikoho, najčastejšie sa spomína premiér Robert Fico.