Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. Kiska: Prezidentskému úradu je potrebné vrátiť dôveru

Andrej Kiska Foto: TASR/Martin Baumann

Kandidát zdôraznil, že jeho predstavou je prezident, ktorý je nestranný.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Andrej Kiska prijal termín prezidentských volieb ako fakt. Čas do prvého kola chce využiť na to, aby presvedčil ľudí, že Slovensko potrebuje nezávislého a nestraníckeho prezidenta.

"Je to 86 dní, počas ktorých sa pokúsim nakloniť misku váh v prospech toho, aby ľudia za takéhoto kandidáta hlasovali," uviedol pre TASR Kiska. Zdôraznil, že jeho predstavou je prezident, ktorý nepatrí politickým stranám, ale občanom. "Prezidentskému úradu je potrebné vrátiť dôveru, aby sa naň ľudia mohli spoľahnúť," dodal Kiska.

Pavol Paška dnes oznámil, že prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca 2014. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca 2014. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný jeho nový nástupca.

Kandidatúru na post prezidenta SR už oznámili Robert Fico (Smer-SD), Pavol Hrušovský (nominant KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. Ďalej Peter Osuský zo SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňajú Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer.