Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kiska: Prioritou dneška je pre Európsku úniu bezpečnosť

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

Oficiálna návšteva prezidenta SR v Ríme pokračuje vo štvrtok rokovaniami s najvyššími talianskymi ústavnými činiteľmi - prezidentom Sergiom Mattarellom a predsedom Senátu Pietrom Grassom.

Rím 28. septembra (TASR) - Jednou z priorít Európskej únie je v dnešnom období bezpečnosť, vyhlásil dnes prezident SR Andrej Kiska počas návštevy sídla veliteľstva námornej operácie EUNAVFOR Med Sophia v Ríme. Bezpečnosť únie, ochrana jej hraníc, ale aj riešenie migračnej krízy spočíva podľa prezidenta práve vo vytvorení spoločnej ochrany Európy.

"Projekt Sofia je príkladom presne toho, ako by to malo vyzerať. Dvadsaťpäť krajín sa dalo dokopy a vytvorilo systém ochrany, ochrany hraníc. Systém, keď nielen že zachránia desiatky tisíc migrantov pred utopením, ale ničia lode pašerákov," uviedol Kiska pre TASR po prehliadke sídla misie a rokovaniach s jej veliteľom kontraadmirálom Enricom Credendinom.

Slovenská hlava štátu považuje projekt Sophia za úspešný, pripustila však, že má aj svoje úskalia. Potrebuje podľa neho cítiť, že prioritou Európskej únie je bezpečnosť. "Potrebuje to cítiť na finančných príspevkoch, na podpore a na ľudských zdrojoch," dodal.

V rámci misie EUNAVFOR Med Sophia sa podľa jej nového, v júli rozšíreného mandátu, aktuálne pripravuje aj výcvik líbyjských pohraničníkov. Ten podľa prezidenta bude slúžiť okrem iného na to, "aby si Líbya dokázala uchrániť svoje hranice, aby zamedzila týmto obchodníkom s migrantmi, aby migrantov vyvážali von z krajiny".

Kiska ocenil, že do tohto projektu sa ide zapojiť aj Slovensko, ktoré už poskytlo prvý finančný príspevok vo výške 50.000 eur. Napriek tomu, že to podľa prezidenta z pohľadu nákladov nie je veľká suma, ocenil skutočnosť, že ide aspoň o symbolické ukázanie toho, "že sa niečo deje". K misii EUNAVFOR Med Sofia sa neskôr pridajú aj naši vojaci, ozrejmil.

Prezident je osobne zástancom zvýšenia finančnej podpory tohto projektu zo strany SR. "Práve toto je jeden z projektov, do ktorých sa oplatí investovať," konštatoval Kiska na záver s tým, že Slovensko by práve takouto formou malo významnou čiastkou prispieť k bezpečnosti v Európe.

Oficiálna návšteva prezidenta SR v Ríme pokračuje vo štvrtok rokovaniami s najvyššími talianskymi ústavnými činiteľmi - prezidentom Sergiom Mattarellom a predsedom Senátu Pietrom Grassom. Kiska si tiež prezrie Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda.

Súčasťou návštevy je vo štvrtok slávnostné otvorenie výstavy Poklady gotiky zo Slovenska za účasti Kisku a Mattarellu, ako aj ministra kultúry SR Mareka Maďariča.