Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Kiskov príbeh Poliačikovi nestačí

Na snímke poslanec za SaS Martin Poliačik. Foto: TASR/Michal Svítok

Liberáli majú podľa svojho šéfa Richarda Sulíka záujem o spoločného prezidentského kandidáta pravice. Tá napriek deklarovaným snahám stále zhodu nenašla.

Bratislava 23. marca (TASR) - Životný príbeh zakladateľa charity Dobrý Anjel Andreja Kisku, ktorý oznámil kandidatúru na prezidenta SR, nie je kvalifikáciou pre prezidentský úrad. Myslí si to poslanec SaS Martin Poliačik, ktorý si vie v Prezidentskom paláci predstaviť odídenca z KDH Radoslava Procházku. Bol by podľa neho aktívnym hráčom a nielen bábkou, ako je súčasná hlava štátu Ivan Gašparovič.

"Je schopný nadhľadu a je schopný sa povzniesť. A to je určite niečo, čo by sme v Prezidentskom paláci mohli oceniť," povedal pre TASR Poliačik. Dodal, že Procházka ako ústavný právnik s dobrým renomé aj v Smere-SD "by mohol prispieť k upokojeniu situácie okolo rozširovania právomocí prezidenta". Procházka je podľa Poliačika predstaviteľ mladej generácie, ktorá je starým režimom ovplyvnená minimálne. "Príde mi ako dobrý krok k definícii nejakej novej politiky na Slovensku," uviedol Poliačik.

Andrej Kiska
Foto: TASR/Michal Svítok
V SaS sa okrem Procházku ako možný dobrý kandidát spomínal aj zakladateľ charity Dobrý Anjel Andrej Kiska. Podľa Poliačika sa Kiska zatiaľ neprejavil dostatočne. Jeho životný príbeh o pomoci rodinám s chorými deťmi liberálny poslanec nepovažuje za kvalifikáciu pre prezidentský úrad. "Jeho životný príbeh je impozantný, ale stále je to len životný príbeh a nie kvalifikácia pre úrad prezidenta. Keď o pánovi Kiskovi budeme vedieť viac, možno usúdim, že by mohol byť tiež dobrým kandidátom," povedal.

Pravica spoločného kandidáta zatiaľ nemá

Liberáli majú podľa svojho šéfa Richarda Sulíka záujem o spoločného prezidentského kandidáta pravice. Tá napriek deklarovaným snahám stále zhodu nenašla. "My čakáme, ako sa vyjadria ľudovci," uviedol pre TASR Sulík, ktorý tvrdí, že pravica musí nájsť spoločného kandidáta. "Veď v roku 2016 chceme vystriedať Roberta Fica (Smer-SD), tak určite toto musí pravica zvládnuť s prehľadom," uzavrel Sulík.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce Andrej Kiska aj historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. O post sa chce uchádzať aj 46-ročný invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ktorý kandidatúru už oznámil. Uvažuje o nej tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný. Pripravenosť kandidovať pripustil aj odídenec z KDH Radoslav Procházka.

Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, obaja však túto možnosť odmietli. Hovorí sa tiež o šéfovi poslaneckého klubu Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomínal premiér Robert Fico (Smer-SD). V kuloároch sa objavuje aj meno predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD).