Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Za našu prioritu v krajine považujem školstvo

Prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR/Martin Baumann

Preziden SR zavítal na stretnutie Študentskej rady vysokých škôl, ktorá sa konala v Poprade.

Poprad 27. februára (TASR) – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska zavítal na stretnutie Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorá sa dnes konala v Poprade. So zástupcami zo slovenských univerzít diskutoval o súčasnom dianí v školstve.

Približne 70 zástupcov zo všetkých slovenských vysokých škôl sa stretlo na Valnom zhromaždení ŠRVŠ v Poprade. Podľa ich predsedníčky Jany Šmelkovej bolo hlavnou témou stretnutia dianie v školstve. Pred tromi rokmi na takéto stretnutie zavítal ešte ako podnikateľ a dnes si ho Andrej Kiska zopakoval ako prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. "Spolu so študentmi sme diskutovali o vysokých školách, o ich úrovni a systéme financovania. Padli ťažké otázky, ako zmeniť školstvo či zdravotníctvo. Čo spraviť, aby po skončení medicíny ľudia zostali a boli lekármi u nás na Slovensku. Vyzval som mladých ľudí, aby ich hlas bolo počuť," uviedol Kiska.



Podľa prezidenta sa na slovenských vysokých školách nachádza 150.000 mladých ľudí. Vyzval ich k tomu, aby boli aktívni a zapájali sa do celospoločenských diskusií. "Zvlášť teraz pred voľbami, aby prišli voliť. Hlas každého jedného, ktorý voliť nepôjde prepadne možno v prospech politickej strany, ktorú by vôbec v parlamente nechceli mať," apeloval prezident. Kiska povedal, že študentov najviac trápi stav vysokých škôl a ich úroveň.

"Sľúbil som, že hneď ako bude menovaný nový minister, tak s ním budem rozprávať. Za našu prioritu v krajine považujem práve školstvo," doplnil. Prezidenta šokovalo, že najmä študenti medicíny boli k nemu úprimní a povedali mu o svojich problémoch a obavách.

Za najväčší problém samotní študenti považujú to, že sú ticho. "Chceme vyjadriť podporu všetkým aktivitám, ktoré smerujú k zlepšeniu školského prostredia. Chceme poukázať na potrebné zmeny a tlačiť politické elity, aby už nielen hovorili o potrebe prioritného postavenia školstva, ale aby aj konali," uviedol tajomník pre vzťahy s verejnosťou Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász. Podľa neho je problémom to, že vysoké školstvo je na Slovensku podfinancované. Najpálčivejšou témou stretnutia bola podľa Šmelková potreba systémových zmien v celom rezorte školstva.