Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kiska otvoril v Sofii technologický park pre 10.000 odborníkov

Na snímke prezidet SR Andrej Kiska (druhý zľava) a bulharský prezident Rosen Plevneliev počas stretnutia v Sofii 10. decembra 2015. Foto: TASR/Kancelária prezidenta SR

Slovenskí podnikatelia a startupisti, ktorí sú súčasťou prezidentovej delegácie, mali v Sofii možnosť sa stretnúť s predstaviteľmi bulharskej podnikateľskej sféry.

Sofia 11. decembra (TASR) – Aby Slovensko a Bulharsko dobehli krajiny ako USA, Japonsko či Čína, potrebujú viac inovácií, startupov a novej energie. Uviedol to dnes v Sofii prezident SR Andrej Kiska počas otvorenia prvého vedecko-technologického parku v Bulharsku Sofia Tech Park. Komplex za približne 40 miliónov eur má združovať asi 10.000 IT odborníkov, firiem a vedcov.

Ako hlava štátu konštatovala vo svojom prejave, obe krajiny v porovnaní s veľkými ekonomikami sveta, ktoré rýchlo napredujú, trochu spia. „Sofia Tech Park je jedným z riešení, ako spojiť najlepších mladých ľudí, univerzity, investorov a startupy, aby zdieľali myšlienky. Obe naše krajiny sú známe mladými talentovanými ľuďmi a toto je dobrý základ, na ktorom môžeme stavať. Jednou z najdôležitejších vecí je povzbudiť mladých ľudí, otvoriť naše spoločnosti viac pre podnikanie a inovácie,“ vyhlásil Kiska.

Sofia Tech Park má ambíciu spájať vedu s biznisom. Nový inkubátor bude poskytovať služby na podporu startupov. Komplex laboratórií so zariadením za zhruba 12 miliónov eur sa zameriava na tri oblasti, konkrétne informačné a komunikačné technológie, biotechnológie a energiu. Súčasťou parku je aj vedecké centrum a interaktívne detské múzeum. Centrum má vzdelávať nielen deti, ale aj ich rodičov a učiteľov formou hier.

„Aby ste mali úspešný technologický park, potrebujete mladých vedcov, ľudí s množstvom nových myšlienok, podnikateľov, ktorí sú pripravení skúsiť, zlyhať, začať odznova, robiť nové úspešné biznisy. Nemenej dôležitá je ich vzájomná spolupráca,“ zdôraznila výkonná riaditeľka parku Elica Panayotová.

Slovenskí podnikatelia a startupisti, ktorí sú súčasťou prezidentovej delegácie, mali v Sofii možnosť sa stretnúť s predstaviteľmi bulharskej podnikateľskej sféry. Jeden slovenský startup bude podľa Panayotovej demonštrovať a testovať svoj produkt v novom inkubátore a dostane spätnú väzbu, čo by mal zlepšiť. Jednu z alejí novo otvoreného parku pomenovali po slovenskom vynálezcovi Jozefovi Murgašovi.

Kiska dnes dopoludnia navštívil aj slovenskú firmu Soitron, ktorá vznikla v roku 1991 a v hlavnom meste Bulharska pôsobí od roku 2013. Celkovo vykonáva svoju činnosť v šiestich krajinách vrátane Česka, Rumunska, Turecka a Veľkej Británie. Firma sa zaoberá systémovou integráciou a outsourcingovými službami, ktoré poskytuje veľkým technologickým spoločnostiam.

„Ja som vždy veľmi milo prekvapený, keď vidím, že slovenská firma, slovenské know-how exportuje do viacerých krajín. Vždy ma to poteší a potvrdzuje to moje presvedčenie, že na Slovensku máme fantastických mladých IT ľudí, netreba sa báť a treba ísť do sveta,“ zhodnotil Kiska.

Prezident sa po dvojdňovej oficiálnej návšteve Bulharska vráti do vlasti dnes vo večerných hodinách.