Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

REAKCIE NA KISKOVU SPRÁVU: Sklamaný Pellegrini a spokojná opozícia

Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (v popredí) vystupuje so správou o stave Slovenskej republiky v pléne Národnej rady SR v Bratislave 13. júna 2018. Uprostred premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD), vľavo predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Martin Baumann

Prečítajte si reakcie na prezidentovu správu o stave republiky.

Bratislava 13. júna (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska viac nie je nadstraníckou hlavou štátu, ale po prednesení správy o stave republiky v ňom vidieť budúceho opozičného politika. Novinárom to v reakcii povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že je z prejavu Kisku sklamaný.

"Očakával som, že pravdivo posúdi stav našej krajiny, ale videl som prezidenta, ktorý o Slovensku nepovedal nič pozitívne. Nedotkol sa nášho dobrého hospodárskeho vývoja, v oblasti nezamestnanosti, nedotkol sa zvyšovania miezd a kvality života. Urobil len znôžku kritiky," povedal Pellegrini s tým, že Kiska zároveň žiadal občanov, aby boli na krajinu hrdí.

Podľa Pellegriniho prezident hovoril veľa o právnom štáte a apeloval na morálne autority a o návrate dôvery občanov v inštitúcie. "Preto by som bol veľmi rád, keby sa chlapsky postavil k podozreniam, ktoré súvisia práve s jeho osobou a ktoré hovoria o tom, že pravdepodobne prekročil limit pri výdavkoch na volebnú kampaň. Dodnes mlčí," odkázal predseda vlády.

Pripustil, že sa robia aj chyby, "ale veľa ľudí tu odviedlo výbornú prácu, o ktorú zrejme Kiska nemá záujem". "Som priaznivec konštruktívnej kritiky, ale aj priaznivec spravodlivosti. Keď niečo kritizujem, na druhej stane vyzdvihujem veci, ktoré sa podarilo splniť," dodal Pellegrini.

A. Danko: V politike nemožno brať veci osobne, je dôležité kritiku aj prijať


Dôležité je kritiku prijať, v politike totiž nemožno brať veci osobne. Novinárom to v reakcii na správu o stave republiky, ktorú predniesol prezident SR Andrej Kiska, povedal šéf parlamentu a líder SNS Andrej Danko.

"Z niektorých vecí sa dá poučiť, niektoré sa dajú opraviť, a niektoré sú v realite iné. Ale myslím, že sme tento prejav zvládli a verím, že z toho, čo sa poučiť dá, sa poučíme," poznamenal.

Danko odmietol Kiskov prejav kritizovať tak, ako to urobili napríklad predstavitelia Smeru-SD. "Ak nebudeme problémy riešiť a hľadať kompromisy, je to cesta do pekla. Ja sa budem v politike snažiť hľadať konštruktívne riešenia. Ak si niekto myslí, že zosmiešňovanie a hľadanie senzácií je cesta, ja hovorím, že to nie je cesta pre Slovensko," dodal.

Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vystupuje so správou o stave Slovenskej republiky v pléne Národnej rady SR v Bratislave 13. júna 2018.
Foto: TASR/Martin Baumann


B. Bugár: A. Kiska hodnotil vládu, nie stav republiky


Referát prezidenta Andreja Kisku na pôde Národnej rady SR bol prejavom hodnotiacim činnosť vlády a nie stav republiky. Myslí si to predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár.

"Netreba vidieť len problémy, ale aj úspechy. Určite vo svojom prejave mal aj pozitívne veci, hovoril o chýbajúcej poctivej diskusii, čo tvrdím tiež," podotkol Bugár.

Aj on, podobne ako premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), tvrdí, že v Kiskovej správe zanikli pozitívne pasáže. "Mohol hovoriť aj o úspechoch. Dokonca povedal, že namiesto plnenia vládneho programu sú tu nejaké sociálne balíčky. To nie je pravdivý výrok. Vládny program plníme," dodal Bugár. Na rozdiel od Pellegriniho si však nemyslí, že Kiska si prejavom chystal pôdu pre budúce pôsobenie v politike.

R. Fico: A. Kiska mal prejav opozičného politika, zneužíva svoju funkciu


Prezident SR Andrej Kiska svojim prejavom o stave republiky potvrdil, že je opozičným politikom. Žiadna vízia, len kritika. Novinárom to povedal šéf Smeru-SD a expremiér Robert Fico.

"Už v roku 2014, keď boli prezidentské voľby, som povedal, že Kiska bude opozičný politik. A jeho vystúpenie bolo presne v tom duchu. Ešte pred niekoľkými mesiacmi hovoril, že Slovensko je úspešná krajina, zrazu je to preňho čierna diera bez perspektívy," odkázal Fico.

Strana Smer-SD podľa jeho slov očakávala, že prezident použije nejakú mieru sebareflexie. "Ak niekto hovorí o dôvere ľudí v štát, súdy, políciu a prokuratúru, musí sa vysporiadať s vážnymi podozreniami, ktoré sú spojené s jeho menom. Mal povedať niečo o tom, ako pripravil ľudí v 48 bytoch v Kysuckom Novom Meste o bývanie, ako pripravil o pozemok zubára, o tom, ako financoval kampaň, podozreniach pokiaľ ide o DPH," myslí si Fico.

Predstavitelia Smeru-SD sú teda z Kiskovho prejavu sklamaní. "Bol to prejav opozičného politika, ktorý zneužíva funkciu prezidenta na stranícke účely," konštatoval šéf Smeru-SD.

Zároveň avizoval, že jeho strana pripraví návrh, aby každý, kto bude v roku 2019 kandidovať na prezidenta, bol zbavený obchodného, daňového či bankového tajomstva. "Je vysoko pravdepodobné, že s tou iniciatívou prídeme. Chceme vysloviť presvedčenie, že nový prezident nebude čeliť takýmto vážnym podozreniam, kvôli ktorým mal Kiska už dávno odstúpiť z funkcie," myslí si.

Fico si prejav hlavy štátu nevypočul osobne v rokovacej sále. "Sedel som v kancelárii, chcel som si to vypočuť v televízii. Tam je to objektívnejšie. Nepovažujem to za žiadnu mieru neúcty," vysvetlil.

Na otázku, či v Smere-SD uvažujú o premiérovi Petrovi Pellegrinim (Smer-SD) ako o kandidátovi na prezidenta, Fico odvetil, že je to hlúposť.

Koalícia: Prezidentov prejav bol veľmi kritický, chýbali pozitíva


Správa o stave republiky, ktorú poslancom NR SR predniesol prezident Andrej Kiska, bola podľa koalície veľmi kritická. Koaličným poslancom v nej chýbali pozitíva.

"Rešpektujem videnie problémov Slovenska pánom prezidentom. No napriek problémom, ktorými sa boríme, je podľa mňa v tejto krajine stále veľa pozitívnej energie a pozitívneho pokroku, ktoré sa udiali v uplynulých dvoch rokoch," uviedol pre TASR predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár, podľa ktorého pozitívne a štátnické pasáže v prejave prezidenta zanikli.

Poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák považuje Kiskov prejav za nevyvážený. "Myslím si, že to nebol vyvážený prejav štátnika, skôr mi to v niektorých pasážach pripadalo ako prejav predsedu opozičnej politickej strany, na ktorú sa pravdepodobne pán prezident pripravuje," uviedol Petrák.

Nepozdávalo sa mu množstvo kritiky v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Takéto komplikované prípady sa podľa neho nevyšetrujú ľahko. "Myslím si, že tá kritika, ktorá tu bola vznesená, nie je absolútne na mieste," doplnil Petrák. Na Kiskovom mieste by bol opatrnejší aj v pasážach o majetkových kauzách.

Kiska mohol podľa Petráka pochváliť rast ekonomiky či pokrok vo vývoji verejných financií. "Ak pán prezident považuje za jediné pozitívum zadarmo obedy v školských jedálňach, tak si myslím, že mu chýba politický nadhľad," poznamenal Petrák.

Aj podľa exministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) podal Kiska správu o stave spoločnosti najmä z negatívneho pohľadu, ktorý je však "dosť podstatný". S viacerými charakteristikami Maďarič súhlasí. "Na druhej strane sa mi zdalo, že tá správa bola neúplná. Nežijeme len vyslovene v negatívnom svete. Správa spred roka sa mi zdala komplexnejšia," povedal Maďarič. Súhlasí, že jeden z problémov Slovenska je nerovnosť pred zákonom. "Ale aj keď je tu nespravodlivosť, sú tu aj pozitívne veci," myslí si Maďarič.

"Slová, slová, slová, nič len slová," okomentoval prezidentov prejav podpredseda SNS Anton Hrnko. Na správu sa treba podľa neho pozerať nielen podľa toho, čo je povedané, ale aj kto to hovorí. "Ak chce niekto kritizovať, musí mať na tú kritiku právo," podotkol.

Aj jeho stranícky kolega, podpredseda Jaroslav Paška, hodnotí Kiskov prejav ako veľmi kritický voči súčasnej vládnej garnitúre. "Ale pán prezident nenaznačil východiská. Takže mám pocit, že sa viac venoval kritike a menej sa pozeral do zrkadla aj na vlastné pôsobenie v minulosti," doplnil.

Na snímke vpravo prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a vľavo premiér SR Peter Pelegrini si podávajú ruky pred vystupením prezidenta SR so správou o stave Slovenskej republiky v pléne Národnej rady SR v Bratislave 13. júna 2018.
Foto: TASR/Martin Baumann


Opozícia chváli prezidentovu správu o stave republiky


Opozícia je spokojná so správou o stave republiky, ktorú predniesol poslancom NR SR prezident SR Andrej Kiska. Hlava štátu bola podľa opozície kritická, ale hovorila pravdu. V Kiskovom prejave opoziční poslanci nevideli jeho budúce politické ambície.

„Bol to dosť obsažný prejav. Z toho, čo Slovensko trápi, asi na nič nezabudol. Takto si predstavujem správu o stave republiky. Prezident by mal takto sumarizovať, čo krajinu trápi, pripomenúť a prehovoriť do duše poslancom. To presne prezident urobil, ja som spokojný,“ povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

Jeho kolegyňa Veronika Remišová oceňuje, že prezident vrátil pozornosť spoločnosti na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá v tomto momente stále nie je vyriešená. "Na druhej strane nesúhlasím s pánom prezidentom s tým, že táto situácia je nejakým generačným zlyhaním. V každej generácii sa nájdu hrdinovia a v každej generácii sa nájdu aj nečestní politici a gauneri," doplnila.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko hodnotí Kiskov prejav lepšie ako ten minuloročný. „Bol primeraný vážnosti situácie na Slovensku. Som rád, že veľmi explicitne pomenoval, že polícia má veľmi zlé meno aj kto je vinníkom. Myslím si, že bolo správne, že nechodil okolo horúcej kaše a povedal, čo bolo treba,“ uviedol Galko. Prezident si podľa neho nerobil PR pre svoju politickú budúcnosť. „Nič také som tam nevidel, ja ten prejav hodnotím pozitívne,“ doplnil.

Pre jeho stranícku kolegyňu Janu Kiššovú bol prejav veľmi silný a emotívny. "Hovoril mi v mnohom z duše. Myslím si, že bol veľmi kritický. Vnímam problémy, ktorými Slovensko prechádza, veľmi podobne. Či už to bola reakcia na vývoj vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, alebo to bolo vedenie politiky súčasnej vlády. Myslím si, že to bol veľmi stručný, ale aj hutný exkurz do aktuálnych problémov, ktoré Slovensko dnes má," uviedla podpredsedníčka SaS.

Aj nezaradeného poslanca a šéfa mimoparlamentnej strany Spolu Miroslava Beblavého potešilo, že prezident, napriek tomu, že ohlásil politickú budúcnosť, hovoril pravdu bez ohľadu na to, či je populárna, alebo nie. "Najdôležitejšia časť bola tá, kde pomenoval zlyhania právneho štátu a dôvery ľudí v štát. Jeho slová boli pomerne tvrdé, ale pravdivé, potvrdzuje sa, že Slovensko potrebuje zásadnú rekonštrukciu štátu,“ povedal Beblavý.

"Zhodnotil to celkom dobre," skonštatoval predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Prezidentov prejav považuje za vyvážený, ale má výhrady. "Prekáža mi, že nespomenul obyčajných ľudí. Ale pomenoval správne veci v pôdohospodárstve a vyzdvihol Čižnára. V tomto súhlasím," doplnil Kollár.