Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Prezident sa k predsedníčke Najvyššieho súdu vyjadrí po návrate z USA

Prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR/Pavel Neubauer

Andrej Kiska cestuje do USA v utorok 23. septembra na Valné zhromaždenie OSN.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska sa k menovaniu Daniely Švecovej za predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR vyjadrí až po návrate zo Spojených štátov. Do USA cestuje v utorok 23. septembra na Valné zhromaždenie OSN.

"K predsedníčke Najvyššieho súdu sa vyjadrím hneď po svojom návrate. Potrebujem si zobrať čas a v pokoji sa na to pozrieť. Okamžite po návrate sa k tomu vyjadrím. Určite nebudem robiť žiadne predlžovania, ani to naťahovať," uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. "Verím, že ju budeme mať čím skôr," reagoval na otázku, či bude vymenovaná v októbri.

Daniela Švecová sa stala kandidátkou na predsedníčku NS SR po tom, ako v utorok (16.9.) získala v tajnej voľbe 11 hlasov členov Súdnej rady SR. Do funkcie ju musí ešte vymenovať prezident. Súdna rada zároveň za novú predsedníčku rady zvolila Janu Bajánkovú.

Kiska verí, že sa Bajánkovej podarí urobiť v takej dôležitej inštitúcii poriadok tak, aby fungovala transparentne. "Vo všeobecnosti by sme mali na sudcov klásť vysoké morálne a odborné požiadavky. Čím vyššie v hierarchii ideme, tak by mali byť požiadavky náročnejšie," upozornil s tým, že súdnictvo na Slovensku je vo veľmi zlom stave, pričom považuje za alarmujúce to, že ľudia v SR neveria v spravodlivosť.

Hlava štátu sa vyjadrila aj k téme fungovania Ústavného súdu (ÚS) SR. Ten nemá kompletné zloženie, keďže prezident v júli odmietol vymenovať väčšinu z kandidátov, ktorých zvolil parlament hlasmi Smeru-SD. Vymenoval len jedného - Janu Baricovú. ÚS SR má tak o dvoch sudcov menej. Piati nevymenovaní kandidáti podali na ÚS SR sťažnosti. Parlament čaká s voľbou nových kandidátov na rozhodnutie o ich sťažnostiach.

Kiska nevidí problém v tom, že Ústavný súd má namiesto 13 členov iba 11. Pripomenul, že tak fungoval niekoľko rokov aj v minulosti. Za problém ale považuje to, že ÚS je zahltený tisíckami rôznych podaní, ktorými sa musí zaoberať. "Uvidíme, či by sa tomu v budúcnosti nedalo pomôcť úpravou jeho právomocí, aby riešil iba dôležité a zásadné veci z hľadiska fungovania štátu tak, aby prijímal rozhodnutia dostatočne rýchlo," avizoval.

Prezident: Ak niečo schválime, tak sa za to musíme aj slovne postaviť

Prezident SR Andrej Kiska je rád, že slovenská vláda súhlasila so všetkými sankciami voči Rusku. Ako upozornil v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, Slovensko, na rozdiel od mnohých iných krajín, Ukrajine reálne pomohlo, napríklad reverzným plynom.

"Odsúhlasili sme sankcie spolu s našimi najbližšími spojencami. Považujem za nutnosť, aby premiéri a prezidenti po tom, ako sa na niečom takom dohodnú, sa za to aj slovne postavili. Nie, že niečo odsúhlasím a potom to budem popierať," vyhlásil.

Podľa neho si nikto neželá sankcie, pretože je nutné spraviť všetko pre to, aby sa každý problém riešil v prvom rade dialógom. "Ale pokiaľ dialóg nefunguje a sľuby sa nedodržiavajú, tak sa nemôže zostať iba pri slovách," konštatoval s tým, že potom musia prísť na rad činy. "Najhoršie, čo by mohlo byť, keby sa mlčalo, len rozprávalo a reálne sa nič nespravilo. A nám sa to ako malej krajine stalo, že sme takto dopadli v 38. roku a mali sme problém v 68. roku," pripomenul prezident.

Znova zopakoval, že v prípade, ak krajiny niečo schvália, tak premiéri a prezidenti týchto krajín by sa za to mali aj postaviť.

Opísal nepríjemné situácie na nedávnom summite NATO vo Walese, kde dostával otázky venované tomu, či je Slovensko skutočne súčasťou jadra Európskej únie, alebo má proruské smerovanie. Reagoval tak na otázku moderátora, aký signál vysiela SR navonok, keď prezident hovorí o nutnosti sankcií a premiér o ich nezmyselnosti. "Odpovedal som na ne jasne – v prvom rade sa treba pozerať na to, že sme všetky sankcie schválili a Ukrajine reálne pomohli," uzavrel.