Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kiska v Zürichu navštívil jednu z najlepších technologických univerzít

Slovenský prezident Andrej Kiska reční počas návštevy slovenskej delegácie na univerzite ETH 21. októbra 2016 v Zürichu. Foto: TASR/AP

ETH, ktorý bol založený pred 161 rokmi, má v súčasnosti 19.000 študentov a patrí do desiatky najlepších technologických univerzít sveta. Dnes tu pôsobí asi 50 Slovákov.

Zürich 21. októbra (TASR) – Slovensko musí zmeniť systém vysokého školstva a sústrediť sa na kvalitu škôl. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska pri prehliadke Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu (ETH) v Zürichu, ktorá je súčasťou jeho oficiálnej návštevy Švajčiarskej konfederácie.

ETH, ktorý bol založený pred 161 rokmi, má v súčasnosti 19.000 študentov a patrí do desiatky najlepších technologických univerzít sveta. Dnes tu pôsobí asi 50 Slovákov. "Som veľmi rád, že aj na tejto univerzite sa uplatňujú naši profesori a študenti. Ukazujú, že máme nesmierne schopných ľudí. Tiež ma potešilo, že jedným z otcov tejto univerzity bol Aurel Stodola – slovenský rodák, ktorý tu dlhodobo pôsobil a dal základ niektorých odborov," uviedol Kiska.

Profesor informatiky Juraj Hromkovič odovzdáva svoje vedomosti na ETH už takmer 13 rokov. "Je tu radosť učiť. Pretože tí ľudia, čo sem prídu, sú si vedomí, že tu uspejú len vtedy, ak budú veľmi tvrdo pracovať. Všetci sú veľmi talentovaní," povedal.

Veda dnes podľa neho funguje ako futbal. "Ak chcete mať dobrý tím a špičkovú univerzitu, musíte mať dobrých futbalistov. Tých dostanete, len ak máte na to financie, a to nielen na výplaty, ale aj na infraštruktúru, ktorá tým ľuďom poskytuje servis a môžu sa efektívne venovať svojej práci. To sú kritériá, ktoré rozhodnú o tom, kto sem príde," dodal.

Prezident ETH Lino Guzzella poukázal na to, že 96 % absolventov univerzity si nájde prácu do roka od skončenia školy. "Máme tu všetko od inžinierstva po najzložitejšie odvetvia fyzikálnych vied. Ak ste matematik, je to zväčša o teórii, no mechanický inžinier má aj veľa praktickej práce. Snažíme sa dať našim študentom veľa slobody, pretože veríme, že inteligentní ľudia potrebujú priestor na rast a vyjadrenie vlastných myšlienok," poznamenal.

Kiska konštatoval, že zo slovenských stredných škôl vychádzajú talentovaní a dobre pripravení študenti, na univerzitách sa to však stráca. Pripomenul, že žiadna zo slovenských vysokých škôl nepatrí ani medzi 500 najlepších na svete.

"Systém financovania od počtu študentov je z princípu absolútne zle postavený. Systém, v ktorom veľmi kvalitné vysoké školy dostávajú rádovo rovnako peňazí ako vysoké školy, ktoré by u nás nemali ani pôsobiť, je veľmi zlý, dochádza k redistribúcii prostriedkov, nesústreďujeme sa na kvalitu. To sú veci, ktoré musíme zmeniť," zdôraznila slovenská hlava štátu.

Prezident v rámci svojej dvojdňovej návštevy Švajčiarska absolvuje ešte oficiálne stretnutie so spolkovým prezidentom Johannom N. Schneiderom-Ammannom v Berne a neskôr sa stretne s krajanmi žijúcimi vo Švajčiarsku. Na ceste ho sprevádzajú zástupcovia slovenskej startupovej a vedecko-akademickej komunity. Do vlasti sa delegácia vráti dnes vo večerných hodinách.