Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Ukrajine bude chcieť Slovensko vždy pomôcť

Prezident SR Andrej Kiska (tretí vpravo), prezident Maďarska János Áder (vpravo), prezident ČR Miloš Zeman (druhý zľava), prezident Poľska Bronislaw Komorowski (uprostred) a prezident Ukrajiny Petro Porošenko počas stretnutia hláv štátov Vyšehradskej štvorky a Ukrajiny v Bratislave 16. novembra 2014 pri príležitosti osláv 25. výročia Nežnej revolúcie a pádu komunizmu. Foto: TASR/Martin Baumann

Ukrajina z pohľadu Kisku stojí pred dvoma ťažkými úlohami.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Slovensko by sa malo usilovať, aby Európska únia bola solidárna s Ukrajinou a vo vzťahu k Rusku hovorila jasným a spoločným hlasom. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska po stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

“Najdôležitejšie je, aby Európska únia bola v prvom rade solidárna a v druhom rade jednotná,” vyhlásil Kiska na dnešnej tlačovej konferencii v prezidentskom paláci.

Fakt, že Slovensko zabezpečilo reverzný tok plynu na Ukrajinu, a že najnovšie ako prvé pristúpilo k asociačnej dohode s Ukrajinou, neznamená podľa slov slovenského prezidenta nič.

“Chcem prisľúbiť pánovi prezidentovi, že naša krajina sa vždy bude pozerať na Ukrajinu ako na krajinu, ktorej chceme pomôcť, a pokiaľ sa čokoľvek bude dať, tak veľmi radi susedovi skutočne pomôžeme,” prisľúbil.

Ukrajina z pohľadu Kisku stojí pred dvoma ťažkými úlohami. Okrem vojenského konfliktu vo východnej časti svojho územia musí nová vláda taktiež čo najskôr začať s vážnymi a ťažkými reformami, vysvetlil.

Práve s reformami môže Slovensko Ukrajine pomôcť, pretože má s nimi vlastnú 25-ročnú skúsenosť, zdôraznil Kiska. Uvítal preto návrh premiéra Roberta Fica na spoločné zasadnutie slovenskej a novovytvorenej ukrajinskej vlády, ktorý Fico prezentoval Porošenkovi počas ich sobotňajšieho (15. 11.) stretnutia.



Kľúčovou otázkou stretnutia hláv oboch štátov bola podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka bezpečnosť. “Som veľmi vďačný pánovi prezidentovi Kiskovi za slová, že na Ukrajine teraz prebieha vojna nie za Ukrajinu, ale za Európsku úniu, za hodnoty, za bezpečnosť,” uviedol.

Ukrajinský prezident informoval, že ako s Ficom, tak s Kiskom sa dohodli na tom, že spolupráca medzi Ukrajinou a Slovenskom sa ešte viac zintenzívni. Zasadnutie vlád oboch krajín by sa podľa jeho slov mohlo uskutočniť už v decembri.

Porošenko sa dohodol so slovenskými predstaviteľmi aj na tom, že obe krajiny budú na spoločnej hranici spolu bojovať s korupciou. Poďakoval Slovensku, že zabezpečilo reverzný tok plynu na Ukrajinu, pričom spresnil, že sa so slovenskými predstaviteľmi dohodol na vytvorení pracovných skupín, ktorých úlohou bude prijať také opatrenia, aby Ukrajina dosiahla ešte väčšiu nezávislosť na zdrojoch energie.

Počas dnešného bilaterálneho stretnutia Porošenko pozval slovenského prezidenta na návštevu Ukrajiny. Kiska pozvanie prijal.