Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

PREZIDENT: Za zlý stav zdravotníctva je zodpovedná aj štátna VšZP

Prezident SR Andrej Kiska, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Napriek tomu, že z jej čela po kauze podpisovania zmlúv s tetou odchádza Marcel Forai, problém ostáva, upozorňuje hlava štátu.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) je podľa prezidenta Andreja Kisku jedným z hlavných subjektov zodpovedných za zlý, v niektorých smeroch až úbohý stav zdravotníctva. Napriek tomu, že z jej čela po kauze podpisovania zmlúv s tetou odchádza Marcel Forai, problém ostáva, upozorňuje hlava štátu.

"Nielen médiá, ale aj mnohí lekári dlhodobo upozorňujú a sťažujú sa, že pravidlá uzatvárania zmlúv zo strany VšZP sú neprehľadné, transparentnosť je len formálna a pochybnosti sú naozaj rozsiahle. Niektorí na tom dobre zarábajú, ale tí najdôležitejší, o ktorých by malo ísť na prvom mieste, teda pacienti, na to stále iba doplácajú," napísal prezident vo svojom dnešnom stanovisku.

Hovorí preto o potrebe zaviesť v sektore poriadok a jasné pravidlá, o čom by sa malo diskutovať aj pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, a naliehať na politické strany, aby ponúkli program na zmenu.