Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Hlava štátu nemusí podľa J. Mazáka vymenovať všetkých troch sudcov ÚS

Na snímke prezident SR Andrej Kiska. FOTO TASR/Pavel Neubauer

A. Kiska už skôr informoval, že vytvoril päťčlenný poradný výbor, ktorého úlohou je do konca júna vypracovať odporúčanie.

Bratislava 30. júna (TASR) - Prezident Andrej Kiska nemusí vymenovať všetkých troch sudcov Ústavného súdu SR zo šiestich kandidátov, ktorých navrhla Národná rada SR. Myslí si to Kiskov poradca a bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák.

"Samozrejme, veď to sa už stalo, to nie je problém žiaden, závisí od okolností," odpovedal Mazák na otázku, či prezident má právo nevymenovať všetkých troch ústavných sudcov. "Ešte tu záver nie je žiadny, ešte sa skúmajú odporúčania poradného výboru aj ostatné súvisiace okolnosti," dodal. Kiska už skôr informoval, že vytvoril päťčlenný poradný výbor, ktorého úlohou je do konca júna, teda dodnes, vypracovať odporúčanie. Mazák členom poradného výboru nie je.

Prezident si má spomedzi šiestich kandidátov vybrať troch nových ústavných sudcov a vymenovať ich na 12-ročné funkčné obdobie. Ako povedal, svoje rozhodnutie oznámi začiatkom júla. Súčasným sudcom Jánovi Lubymu, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Auxtovi vyprší funkčné obdobie 4. júla. Špekuluje sa pritom, že by mohol odmietnuť všetkých alebo časť kandidátov, ktorých schválili v parlamente poslanci vládneho Smeru-SD.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) nedávno v Slovenskom rozhlase vyhlásil, že prezident nemá právo odmietnuť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. "Nedomnievam sa, že by v tomto okamihu mal prezident právo odmietnuť kandidáta. Má dnes presne podľa ústavy zvolených šiestich kandidátov, z ktorých má vybrať troch. My si počkáme na rozhodnutie prezidenta," zdôraznil.