Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Kiska vyzval sudcov, aby si uvážlivo volili zástupcov v Súdnej rade SR

Slovenský prezident Andrej Kiska Foto: TASR/MTI

Očakáva výber takých osobností, ktoré pomôžu zvýšiť dôveru v justíciu.

Bratislava 22. mája (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vyzýva slovenských sudcov, aby v utorkovej (23.5.) voľbe uvážlivo volili svojich zástupcov v Súdnej rade SR. Očakáva výber takých osobností, ktoré pomôžu zvýšiť dôveru v justíciu. Uviedol to v dnešnom vyjadrení, ktoré zverejnila jeho kancelária.

Voľby zástupcov sudcov v Súdnej rade označil prezident za udalosť tohto roka pre slovenské súdnictvo. „Držím sudkyniam a sudcom palce a verím, že sa rozhodnú správne,“ píše hlava štátu vo vyjadrení. Sudcom zdôraznil, že budú rozhodovať o tom, kto ich profesiu bude reprezentovať navonok, smerom k verejnosti.

„Slovensko má pritom najmenej nezávislé súdy zo všetkých krajín Európskej únie. Patríme medzi členské krajiny s najdlhším trvaním občianskych a obchodných sporov. Ale hlavným zdrojom nedôvery k justícii je podľa nedávnej správy Európskej komisie nátlak vlády a politikov na súdy,“ pripomenul Kiska pri tejto príležitosti.

Pripustil, že väčšina sudcov s takýmto hodnotením nemusí súhlasiť a je skôr dôsledkom širšej nedôvery ľudí v systém spravodlivosti na Slovensku než skúseností s konkrétnym sudcom. Za najlepšiu odpoveď však nepovažuje hnev ani rezignáciu, ale to, že sudcovia pôjdu všetkým príkladom.

„Dôvera je postavená aj na symboloch a ľuďoch. Slovenské súdnictvo budú ľudia posudzovať aj podľa toho, ako sa správajú predstavitelia justície na najviditeľnejších a najdôležitejších pozíciách. Preto by som aj dnes chcel vyzvať sudkyne a sudcov, aby zajtra svojich zástupcov v Súdnej rade volili uvážlivo,“ uviedol prezident.

Sudcov vyzval, aby si vybrali zástupcov, ktorí si budú ctiť pravidlá, robiť súdnictvu dobré meno, komunikovať vecne a slušne s verejnosťou. „Osobnosti, ktoré budú príkladom pokory a rešpektu k súdnej moci a ktoré pomôžu zvýšiť dôveru v justíciu,“ doplnil Kiska.

O osem miest v Súdnej rade sa bude v utorkových voľbách uchádzať 17 zástupcov slovenských sudcov. Sudcovské voľby začnú tohtoročnú personálnu obmenu najvyššej ústavnej inštitúcie všeobecného súdnictva na konci jej III. funkčného obdobia. V rámci obmeny sa vymení 11 z jej celkovo 18 členov.

Voľby sa uskutočnia na zhromaždeniach sudcov v obvodoch jednotlivých volebných komisií. V 18-člennej Súdnej rade SR je polovica - deväť členov, ktorí zastupujú sudcov. Ôsmim z nich uplynie päťročné funkčné obdobie 29. júna. V súčasnosti sú členmi Rady viacerí predsedovia súdov, po zmene zákona už nebudú môcť byť. Kandidovať nemohla súčasná predsedníčka Jana Bajánková, keďže členkou Rady bola už dvakrát. Po sudcovských voľbách si bude Súdna rada voliť nového predsedu.