Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kiska zatiaľ nevymenuje dvoch sudcov, dôvodom je chyba pri ich výbere

Prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vo výberovom konaní, v ktorom kandidáti uspeli, boli predsedom súdu vymenovaní do výberovej komisie namiesto dvoch členov zvolených Súdnou radou SR dvaja členovia vymenovaní ministerkou Žitňanskou.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska zatiaľ nevymenuje dvoch kandidátov na sudcov, ktorí uspeli vo výbere na Okresnom súde Spišská Nová Ves. Dôvodom je chyba v zložení výberovej komisie. Informoval o tom dnes riaditeľ tlačového a komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

Prezident podľa Krpelana dospel po preskúmaní návrhov Súdnej rady SR k záveru, že nie je oprávnený vymenovať dvoch kandidátov na sudcov bez časového obmedzenia, ktorí mali byť pridelení na Okresný súd Spišská Nová Ves. Vo výberovom konaní, v ktorom kandidáti uspeli, boli predsedom súdu vymenovaní do výberovej komisie namiesto dvoch členov zvolených Súdnou radou SR dvaja členovia vymenovaní ministrom spravodlivosti SR.

Členmi výberovej komisie boli Andrej Bartakovič (nominant Národnej rady SR), Juraj Sopoliga (nominant Súdnej rady SR), Mária Blahovská (zvolená sudcovskou radou OS Spišská Nová Ves), Jozef Vanca a Eva Kyselová (obaja nominanti ministra spravodlivosti SR).

„Takéto zloženie výberovej komisie odporovalo zákonu a komisia preto nebola oprávnená vykonať výberové konanie,“ uviedol Krpelan. „Prezident považuje predložené návrhy na vymenovanie kandidátov za neúplné a do odstránenia vytknutých nezákonností nemôže o uvedených kandidátoch rozhodnúť,“ vysvetlil.

Situáciou by sa mala v pondelok (24.4.) zaoberať Súdna rada SR. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) dnes uviedla, že si počká na jej závery. Chce sa tiež rozprávať s predsedom OS Spišská Nová Ves Jánom Slovinským, ktorý z jej pohľadu pochybil.

„Viem o tom probléme, pozerala som sa naň, z pozície ministerstva spravodlivosti to nevieme absolútne riešiť, pretože v tom procese výberového konania nemáme vôbec žiadnu kompetenciu,“ reagovala. „To čo k tomu viem povedať akurát je, že ma prekvapuje tento typ omylu zo strany predsedu súdu,“ doplnila. Predseda súdu podľa nej zrejme nezaregistroval zmenu v kreovaní výberových komisií, ktorá sa pred časom uskutočnila.

Ministerka nevedela uviesť, či bude potrebné zopakovať výberové konanie. Ide podľa nej o nejednoduchú situáciu. „Je to, samozrejme, aj pohľad dvoch kandidátov, ktorí boli vybraní, prešli výberovým konaním v dobrej viere, tá chyba nepadá na ich hlavu, tá padá na hlavu predovšetkým predsedu súdu,“ uzavrela.

Prezident SR Andrej Kiska vymenuje v pondelok (24.4.) ďalšiu skupinu sudcov bez časového obmedzenia. Do justície by malo v tento deň prísť 18 nových sudcov. Celkovo má na stole 40 návrhov na vymenovanie sudcov, ktoré mu doručila Súdna rada. Ide o ďalšiu skupinu sudcov, ktorá prešla prísnejším výberom, novozavedeným preverovaním sudcovskej spôsobilosti.