Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Andrej Kiska apeluje na reformy na Ukrajine

Prezident SR Andrej Kiska počas prejavu na otvorení budovy Gdanski Business center vo Varšave 17. septembra 2014 počas pracovnej návštevy Poľska 17. septembra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa na tom zhodol spolu s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským

Bratislava/Varšava 18. septembra (TASR) - Momentálne zmiernenie napätia na Ukrajine by sa malo využiť na pomoc pre krajinu, aby zrealizovala ekonomické reformy, ktoré potrebuje. Zhodol sa na tom prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska spolu s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským na ich stredajšom stretnutí vo Varšave.

Kiska je v Poľsku na pracovnej ceste. Hlavy oboch štátov podľa jeho slov diskutovali aj o tom, ako dať ľuďom na Ukrajine pocítiť, že s nimi v prípade záujmu počítame v demokratickej Európe. "Keďže Slovensko teraz predsedá Vyšehradskej štvorke, budeme uvažovať o tom, ako prezidenta Petra Porošenka dostať na zasadanie krajín V4," avizoval Kiska.

Spoločne by tak podľa jeho slov ako prezidenti diskutovali o pomoci pre krajinu. V tomto prípade je totiž podľa Kisku potrebné v prvom rade to, aby sa ľudia na Ukrajine mohli sami rozhodnúť, ktorým smerom chcú ísť. A ak sa rozhodnú pre demokratickú Európu, treba spraviť všetko pre to, aby sa im pomohlo.

Prezidenti diskutovali aj o poklese dodávok plynu na Slovensko a do Poľska. Obaja sa zhodli na tom, že na slovensko-poľskom plynovom konektore, ktorého príprava sa plánuje, treba intenzívne pracovať.

Kiska sa zároveň po rokovaní vyjadril aj k vojenskej základni NATO na území Slovenska. Zdôraznil, že niečo také od Slovenska nikto nechcel a nikto to ani neponúkol. Na základe návrhu ministerstva obrany predložil len ponuku logistického skladu v Poprade. Je pritom podľa neho otázkou, či ho Severoatlantická aliancia bude chcieť. "O žiadnej vojenskej základni sa nikdy nehovorilo," vyhlásil.