Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kiska: Všetci potrebujeme počuť hlas porozumenia, tolerancie a lásky

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas novoročného prijatia zástupcov cirkví v Prezidentskom paláci 16. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kiska pripomenul, že s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností sa stretol v Prezidentskom paláci už piatykrát.

Bratislava 16. januára (TASR) – Všetci bez ohľadu na vlastné presvedčenie a vierovyznanie potrebujú počuť hlas porozumenia, tolerancie, rešpektu a lásky, uviedol v stredu počas prijatia zástupcov cirkví a náboženských spoločností v Prezidentskom paláci v Bratislave prezident SR Andrej Kiska.

"Ste to vy, komu vaši veriaci otvárajú srdcia a od koho možno najľahšie prijímajú myšlienky vzájomnej úcty a rešpektu k inému názoru," povedal prezident. Podľa jeho ďalších slov je potrebné vyžadovať spravodlivosť, ale aj apelovať na potrebu odpúšťať tým, ktorí sa dopustili chýb. "Vzájomná tolerancia a rešpekt, zmysel pre spravodlivosť a férovosť, ale aj schopnosť odpúšťať sú základnými piliermi každej modernej spoločnosti. Vďaka rozvíjaniu týchto hodnôt môže byť naša spoločnosť úspešná a ľudia, ktorí ju tvoria, môžu byť spokojní a šťastní," vyhlásil prezident.

Kiska pripomenul, že s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností sa stretol v Prezidentskom paláci už piatykrát. Poďakoval im za ich pôsobenie na Slovensku, ale aj za podporu a pomoc veriacim ľuďom v krajine. Poukázal na témy, ktoré s predstaviteľmi cirkví na Slovensku rozoberal po minulé roky.

Ako uviedol počas príhovoru gréckokatolícky biskup Peter Rusnák, svet, ktorý je plný konfliktov, potrebuje ľudí, ktorí dokážu ostatných spájať a napriek nepriazni viesť k porozumeniu a pokoju. "Je potrebné žiť s otvoreným duchovným zrakom, duchom, srdcom i mysľou a prosiť Pána Boha o jeho múdrosť a pomoc a vnímať skutočné potreby ľudí vo svetle Božieho slova a správnym spôsobom na ne reagovať, a tak prinášať Evanjelium Pána Ježiša Krista, čo je aj úlohou našich cirkví," povedal bývalý generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Miloš Klátik.

Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel poznamenal, že bezpečnostná situácia v Európe sa zo židovského pohľadu výrazne zhoršuje. "Pred každou synagógou musia stáť ozbrojené stráže, nakupovanie v supermarkete či koncert sa môže kedykoľvek premeniť na krviprelievanie," povedal. Ako doplnil, "Slovensko je pri pohľade na západnú Európu skôr oáza pokoja." Podľa neho k tomu prispeli aj predstavitelia cirkví.