Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Kitarovičová: Prechod cez hranice je pre Chorvátsko dôležitá otázka

Na snímke prezidentka Chorvátskej republiky Kolinda Grabarová-Kitarovičová počas rozhovoru pre TA SR v rámci medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2017 Bratislava Forum, 26. mája 2017 v Bratislave. Foto: FOTO TASR – Pavol Zachar

Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová povedala, že Chorvátsko vstupuje 27. júna do Schengenského informačného systému. Teraz sa robí hodnotenie všetkého, čo krajina urobila.

Bratislava 26. mája (TASR) – Bezproblémový prechod cez hranice je pre Chorvátsko výnimočne dôležitá otázka. Dvadsať percent chorvátskeho HDP totiž tvoria príjmy z turizmu. Cestu k Jadranu však turistom stále komplikujú sprísnené kontroly na hraniciach, čo spôsobuje, že sa tam vytvárajú zápchy. Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová, ktorá pricestovala do Bratislavy na bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC 2017, v exkluzívnom rozhovore pre TASR k tejto otázke uviedla:

"My sa ozaj snažíme, aby sa to vyriešilo čím skôr. Chorvátsko vstupuje 27. júna do Schengenského informačného systému (SIS). Teraz sa robí hodnotenie všetkého, čo sme vykonali, aby sme splnili štandardy pre vstup, a dúfame, že nás podporia všetky štáty schengenského priestoru v tom, aby sa Chorvátsko stalo členom SIS čím skôr."

Chorvátsko ťaží z turizmu aj vďaka svojej polohe, patrí k bezpečným dovolenkovým miestam. Zvládlo aj utečeneckú krízu na tzv. balkánskej trase. Grabarová-Kitarovičová k tomu poznamenala: "Som absolútne proti otváraniu balkánskej trasy cez naše teritórium. Hrozba obnovenia utečeneckej krízy s veľkým počtom migrantov by v našom priestore vyvolala krízu. Teraz máme ostnaté drôty na maďarských a slovinských hraniciach. Chorvátsko, samozrejme, nechce byť autobusová stanica ani čakáreň pre hocikoho," dodala chorvátska prezidentka.