Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Klub slovenských turistov sa stará o 14.100 kilometrov chodníkov

Na archívnej snímke zástupca KST Peter Dragúň počas otvorenia Chodníka J. Hollého na Dobrej Vode v nedeľu 12. apríla 2015. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pre TASR to uviedol predseda Klubu slovenských turistov Peter Dragúň.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Značenie turistických chodníkov na Slovensku vychádza zo spoločnej Československej metodiky a hovorí sa, že je najlepšie v celej Európe. Pre TASR to uviedol predseda Klubu slovenských turistov (KST) Peter Dragúň. Klub sa stará o 14.100 kilometrov turistických chodníkov. Ďalších 700 kilometrov majú na starosti Štátne lesy TANAP.

Slovenský spôsob značenia turistických chodníkov prebrali podľa Dragúňa Poliaci a čiastočne aj Maďari. "Takmer vo všetkých krajinách bývalého sovietskeho bloku sa stretnete s naším pásovým značením," dodal.

Čo sa týka hustoty turistických chodníkov, podľa šéfa turistov je na Slovensku dostatočná. "Pri nových trasách narážame na problém so životným prostredím, ktoré tvrdí, že naša sieť je prehustená," dodal Dragúň.

O obnovovanie značenia sa v KST stará samostatná sekcia, ktorú tvoria tzv. značkári. "Značkári sú vyškolení a majú na starosti značenie vo svojom regióne. Odmena za ich prácu je symbolická. Napriek tomu je počet značkárov dostatočný," vysvetlil Dragúň s tým, že väčšinou ide o ľudí v staršom veku.

Šéf KST pripomenul, že značenie by sa podľa normy malo obnovovať každé tri roky. Aj v tejto oblasti je však problém s nedostatkom peňazí a intervaly obnovovania značenia sa predlžujú.

Viac o turistických chodníkoch na Slovensku si prečítajte TU.