Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KLUS: S luxemburskými kolegami sme za spoluprácu malých krajín v EÚ

Na archívnej snímke Martin Klus. Foto: TASR - Michal Svítok

Luxemburskú stranu zaujímalo, ako si Slováci predstavujú budúcnosť EÚ po tom, čo predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predstavil Bielu knihu.

Brusel/Luxemburg 23. novembra (TASR) - Výmena názorov na migráciu, budúcnosť Európskej únie a potreba spolupráce medzi menšími krajinami v Európe boli hlavné témy rokovaní slovenskej parlamentnej delegácie, ktorá navštívila svojich kolegov v Luxembursku.

Podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Martin Klus (SaS), ktorý bol na čele štvorčlennej delegácie zloženej z dvoch vládnych a dvoch opozičných poslancov, pre TASR uviedol, že išlo o návštevu na parlamentnej úrovni, ktorá sa uskutočnila v rámci skupiny priateľov medzi SR a krajinami Beneluxu.

Podobná cesta sa v januári tohto roku uskutočnila v Belgicku po predošlej návšteve belgických poslancov na Slovensku. Na budúci rok sa pripravuje stretnutie medzi slovenskými a holandskými zákonodarcami.

Klus povedal, že s luxemburskými kolegami hovorili o viacerých témach, pričom dominovala téma migrácie, budúcnosť Európy a spolupráca medzi menšími krajinami v EÚ. Stretli sa s luxemburskou ministerkou pre rodinu a integráciu Corinne Cahenovou, ktorá im predstavila niektoré sociálne a rodinné legislatívne návrhy, navštívili Európsky dvor audítorov, Súdny dvor EÚ a vo večerných hodinách aj luxemburské detenčné centrum pre migrantov.

Podľa jeho slov luxemburskú stranu zaujímalo, ako si Slováci predstavujú budúcnosť EÚ po tom, čo predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predstavil Bielu knihu, ako aj po prejave francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

"Snažili sme sa tieto témy prediskutovať hlavne z pohľadu malých krajín. Tu sme si porozumeli a zhodli sme sa na tom, že práve malé krajiny ako Slovensko a Luxembursko by mali aktívnejšie spolupracovať, lebo sme prirodzenými partnermi v celom tom európskom súkolí a nie všetky návrhy, ktoré predstaví Juncker či Macron, sú v prospech menších krajín," uviedol Klus.