Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Koalícia a opozícia sa ešte nedohodli na zrušení Mečiarových amnestií

Vladimír Mečiar, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Sulíka sa opäť stretnú dnes večer na ďalšom grémiu. Verí, že sa nájde dohoda a Mečiarove amnestie budú zrušené. Koalícia má podľa neho záujem o to, aby jej návrhy podporilo čo najviac poslancov.

Bratislava 29. marca (TASR) - Koalícia a opozícia sa ešte stále nedohodli na podpore návrhov na zrušenie Mečiarových amnestií. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka sa opäť stretnú dnes večer na ďalšom grémiu. Verí, že sa nájde dohoda a Mečiarove amnestie budú zrušené. Koalícia má podľa neho záujem o to, aby jej návrhy podporilo čo najviac poslancov.

"Bude ešte ďalšie grémium, kde dúfam, že to už odklepneme," povedal s tým, že vidí istú ústretovosť u koalície. "Speje to k nejakému kompromisu. Za SaS môžem povedať, že máme záujem tento kompromis uzavrieť," dodal s tým, že nemôže zaručiť všetky hlasy poslancov SaS. "Prichýlime sa k zelenej karte, ale myslím si, že väčšina bude nasledovať odporúčanie, ktoré vydáme pre náš klub," poznamenal.



Koalícia podľa Sulíka akceptovala požiadavku zábezpeky, že nebude možné brať amnestované skutky ako premlčané. Akceptovať koalícia nechce podľa Sulíka požiadavku, aby sa nerušila len milosť exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner.

Sulík naznačil, že zrejme zostane len zrušenie milosti voči Kováčovi mladšiemu. "Považujem to za nespravodlivé," poznamenal s tým, že zostane zrejme aj automatické preskúmavanie Ústavným súdom SR. "Keď to má byť cena za kompromis, tak v poriadku, tak nech to je Ústavný súd," doplnil Sulík. Potvrdil aj to, že v otázke, kto bude pred Ústavným súdom zastupovať parlament, padli mená poslanca Petra Kresáka (Most-Híd) a právnika Petra Kubinu.

Podľa Sulíka má koalícia záujem o to, aby zrušenie Mečiarových amnestií prešlo so širokou podporou a nie s tesným počtom hlasov. "Čím viac vyjdú v ústrety pri našich požiadavkách, tým viac poslancov opozície bude hlasovať za," avizoval Sulík.