Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Výbor o CT nerokoval, čaká sa na nález Úradu pre verejné obstarávanie

Na archívnej snímke šéf ŽSK a poslanec NR SR Juraj Blanár (vpravo). Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Opozícia protestovala, keďže nedostala odpovede na otázky, ktoré šéfovi Žilinského kraja Blanárovi (Smer-SD) položila ešte minulý týždeň, keď sa mimoriadne rokovanie výboru začalo.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo nebude rokovať o kauze nákupu CT prístrojov v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) dovtedy, kým obstarávanie nepreverí Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Tento postup si dnes odhlasovali koaliční členovia výboru na návrh Richarda Rašiho (Smer-SD).

Opozícia protestovala, keďže nedostala odpovede na otázky, ktoré šéfovi ŽSK Jurajovi Blanárovi (Smer-SD) položila ešte minulý týždeň, keď sa mimoriadne rokovanie výboru začalo.

Blanár dnes zopakoval, že ŽSK ako prvý obstarával dva CT prístroje elektronickou aukciou práve v čase, keď zastarané CT boli poruchové. "Komisia stanovila súťažné podmienky a kritériá a firmy, ktoré sa zúčastnili, v zákonnej lehote kritériá nenapadli. Odmietam obvinenia Miroslava Beblavého (nezaradený) o tom, že ŽSK nakúpil dva kusy CT predražené o 820.000 eur. Naopak, v tom čase kraj nakúpil dva CT prístroje s päťročným pozáručným servisom v cene jedného CT, ktorý bol dodaný do štátnej nemocnice v Trenčíne," povedal Blanár.



Dodal, že nemá čo zakrývať a preto požiadal ÚVO, aby toto obstarávanie preveril. "Teraz je na ťahu úrad, aby povedal, ako sa veci udiali," dodal Blanár.

Raši svoj procedurálny návrh odôvodnil tým, že poslanci výboru sa potrebujú riadiť nejakou autoritou, ktorou je v tomto prípade práve ÚVO. "Navrhujem, aby sme pokračovali vo výbore vtedy, keď bude nález úradu, aby sme sa vedeli oprieť o relevantnú inštitúciu," vysvetlil. Jeho iniciatívu podporili všetci koaliční poslanci, ktorí majú vo výbore väčšinu.

Proti takémuto postupu protestovala aj Jana Cigániková (SaS), ktorá ešte na minulotýždňovom zasadnutí výboru položila Blanárovi niekoľko otázok týkajúcich sa nákupu CT a dnes chcela počuť odpovede. Prerušenie výboru to však neumožnilo. "Som prekvapená a veľmi sklamaná. Mali týždeň na to, aby sa pripravili na tie otázky. Toto je nonsens a potvrdenie toho, že majú za ušami," myslí si.



Šéf výboru Štefan Zelník (SNS) vysvetlil, že ako predseda bol povinný nechať hlasovať o Rašiho procedurálnom návrhu. "Zdravotnícky výbor to nie sú vyšetrovatelia. Jediný kompetentný je ÚVO. Počkáme si na stanovisko úradu, potom môžeme pokračovať," zdôraznil.

Po skončení výboru poslanci Smeru-SD odišli, do výmeny názorov s sa opozíciou dostal Igor Janckulík (Most-Híd). Práve vďaka jeho hlasu minulý týždeň prešiel návrh, aby zdravotnícky výbor ku kauze CT pokračoval aj dnes. Rašiho procedurálny návrh o čakaní na výsledky ÚVO však Janckulík podporil.

"Ak by to bolo na mne, ja tu súťaž zruším. Nemám problém hlasovať proti Blanárovi, ale musím vidieť výsledky ÚVO, a tak budeme v rokovaní výboru pokračovať. Budem trvať na tom, aby to vysvetlili," uisťoval opozičných poslancov.

Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA) upozornil, že šetrenie ÚVO potrvá mesiace a koalícia potrebuje, aby argumenty opozície "vyfučali". "Keď dochádzajú argumenty, nastupuje hrubá sila," dodal.

Na prípad v ŽSK upozornil Beblavý. Podľa neho mal ŽSK kúpiť dva CT prístroje pre svoje nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši predražené o viac ako 800.000 eur. Podľa OĽaNO-NOVA je podozrenie, že bolo manipulované s obstarávaním.