Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Koalícia sa zaviazala nepresadiť záujmy spoločným postupom s opozíciou

Na snímke zľava predseda HLAS-SD Peter Pellegrini, predseda SMER-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko počas slávnostného aktu podpisu memoranda o porozumení, v historickej budove NR SR v Bratislave 11. októbra 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Koaličné strany tiež rešpektujú právo premiéra navrhovať vymenovanie a odvolanie člena vlády. Musí s tým však vopred súhlasiť koaličná strana, ktorej prináleží daný rezort a daný člen vlády.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Žiadna koaličná strana nemôže presadzovať svoje záujmy na úkor inej koaličnej strany spoločným postupom so stranami opozície alebo individuálnymi poslancami Národnej rady (NR) SR. Tento postup by sa považoval za hrubé porušenie koaličnej dohody. Zaviazali sa k tomu strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS, ktorých predstavitelia podpísali v pondelok koaličnú dohodu.

Zmluva tiež hovorí o tom, že koaličné strany budú "v záujme nastolenia konštruktívnej spolupráce medzi koalíciou a opozíciou" pozorne posudzovať také opozičné návrhy zákonov, ktoré budú sledovať stabilitu a rozvoj SR. Musia byť však v súlade s programovými prioritami koaličných strán.

Koaličné strany tiež rešpektujú právo premiéra navrhovať vymenovanie a odvolanie člena vlády. Musí s tým však vopred súhlasiť koaličná strana, ktorej prináleží daný rezort a daný člen vlády. "V opačnom prípade sa konanie predsedu vlády SR považuje za hrubé porušenie koaličnej dohody," píše sa v dokumente. Predseda koaličnej stany má právo navrhnúť odvolanie svojho nominanta a vymenovanie nového. Predsedovia ostatných strán sú povinní mu vyhovieť.