Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KOALÍCIA: Zánik Schengenu by Slovensko výrazne poškodil

Na ilustračnej snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, vicepremiér pre investície Peter Pellegrini a premiér SR Robert Fico počas zasadnutia vlády v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Tri koaličné strany tvrdia, že Schengen treba zachovať.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Schengenský priestor je vplyvom migračnej krízy ohrozený. Ak by došlo k jeho zániku, Slovensko by to výrazne poškodilo. Ľudia by prišli o voľný pohyb a poškodilo by to aj ekonomiku. Zhodujú sa v tom koaličné strany Smer-SD a Most-Híd. So #Sieťou sú za udržanie Schengenu. SNS hovorí, že ak niektoré štáty opäť zavedú hraničné kontroly, mali by sme to rešpektovať a možno sa aj pridať.

"V prípade, že sa nepodarí zastaviť migračnú vlnu, je budúcnosť Schengenu v reálnom ohrození," uviedol pre TASR Smer-SD. Podľa Františka Šebeja z Mosta-Híd Schengen vznikol ako projekt do dobrého počasia, nepočítal s masovou migráciou. Nazdáva sa, že projekt nie je odsúdený na zánik, ale bude treba veľa úsilia na jeho zachovanie. Smer-SD verí, že Európska komisia ani členské štáty Európskej únie nebudú riskovať čierny scenár a podarí sa zachovať jednu z hlavných vymožeností EÚ.

Podľa experta #Siete pre medzinárodné a európske vzťahy Vladimíra Bilčíka bude Schengen fungovať, ak členské krajiny spoločne zvládnu vlastné politické problémy aj kontrolu nad migráciou. Poukázal na dohodu Európskej únie s Tureckom a ďalšie opatrenia. "Dávajú reálnu nádej na úspešné pokračovanie schengenského režimu," poznamenal pre TASR. SNS si myslí, že Schengen nie je vplyvom migračnej krízy nejako veľmi ohrozený. Treba podľa nej zabrániť masívnemu a nekontrolovanému vstupu cudzincov na územie EÚ.

Tri koaličné strany tvrdia, že Schengen treba zachovať. "Návrhy na zúženie schengenského priestoru sú nezmyselné aj nebezpečné a potopili by zmysel jeho fungovania," uviedol Smer-SD. Myšlienky na obmedzenie podľa Šebeja popierajú podstatu európskej integrácie. "Je v strategickom záujme SR a našich partnerov udržať doterajšie výhody voľného pohybu osôb a tovaru v rámci Schengenu. Schengenský priestor musíme posilniť, nie ho oklieštiť," zdôraznil Bilčík.

Podľa trojlístka by oklieštenie alebo zánik Schengenu Slovensko poškodilo. "Rozpad Schengenu by znamenal zrušenie jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci EÚ. Zrušenie Schengenu by negatívne ovplyvnilo slovenskú ekonomiku," vysvetlil Smer-SD. Podobný názor má aj Most-Híd a #Sieť. "Znamenalo by to straty ľudské aj nevyčísliteľné hospodárske," povedal Šebej. "Úplne zrušenie Schengenu by prinieslo praktický koniec súčasnej Európskej únie. Slovensko by sa ocitlo v politickej neistote," povedal Bilčík.

SNS v súvislosti s obmedzením či zrušením Schengenu uviedla, že ak sa niektoré štáty z dôvodu lepšej ochrany svojho obyvateľstva rozhodnú pre opätovné zavedenie kontroly hraníc, mali by sme to rešpektovať a možno sa aj pridať. Hraničné kontroly by podľa SNS asi najviac skomplikovali život výrobcom závislým od cezhraničných subdodávok v režime "just in time". "Verejnosti by zavedenie hraníc mierne skomplikovalo cestovanie, ako aj obchodný styk so zahraničím," doplnili národniari. Aby k tejto situácii nedošlo, podľa SNS treba zastaviť migrantov na schengenských hraniciach a tých, čo nemajú nárok na azyl vracať do krajiny pôvodu.

SNS hovorí aj o dôkladnej ochrane schengenských hraníc, podobne ako Smer-SD. Ten v záujme zachovania Schengenu podporuje riešenia dohodnuté všetkými štátmi EÚ. Slovensko podľa nej môže byť príkladom pri ochrane vonkajšej hranice EÚ aj v solidarite. Podľa Šebeja má Slovensko ústretovo kooperovať s Európou. "A nevystrkovať výhražne bradu, neviesť ultimatívne reči, že my to nikdy nedovolíme, lebo to nemá žiadny zmysel. Musíme obnoviť našu povesť ako lojálneho a spolupracujúceho partnera," povedal.

Podľa #Siete si jednotlivé štáty musia plniť záväzky voči Schengenu a v prípade krízových situácií prijímať spoločné opatrenia a vzájomne sa podporovať pri riešení problémov na vonkajších hraniciach EÚ. Slovensko podľa Bilčíka musí dôsledne chrániť svoju východnú schengenskú hranicu a počas tohtoročného predsedníctva v Rade EÚ presadzovať ďalšie spoločné opatrenia EÚ na zmiernenie vonkajších tlakov na schengenský priestor.