Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: Koaličná kríza sa nekoná, lídri potvrdili vzájomný rešpekt

Na snímke zľava predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko, premiér a predseda Smer-SD Robert Fico a podpredseda parlamentu a predseda Most-Híd Béla Bugár počas tlačovej konferencie, ktorá sa uskutočnila po skončení Koaličnej rady, 8. februára 2017 v Bratislave. Foto: TASR – Jakub Kotian

Vládna koalícia sa dohodla na nových formách spolupráce, intenzívnejšom informovaní koaličných partnerov o dianí v jednotlivých rezortoch a stanovila si plán na riešenie problémov v energetike.

Bratislava 8. februára (Teraz.sk) - Koaličná rada vyjadrila rešpekt k existencii vládnej koalície a spoločne sa hlási k plneniu cieľov Programového vyhlásenia vlády. Po rokovaní koaličnej rady to oznámil premiér Robert Fico.

"Pomaly sa blíži rok, čo táto koalícia pracuje a podľa môjho názoru úspešne plní záväzky z Programového vyhlásenia vlády (PVV). Koalícia zvládla úspešne predsedníctvo, robí všetko pre to, aby sa krajine v rámci možnosti darilo. Slovensko je na dobrej ceste," vyhlásil premiér s tým, že Slovensko podľa neho nemá inú alternatívu, ako vládu strán, ktoré používajú štandardné politické postupy.



Vládna koalícia sa podľa neho dohodla na nových formách spolupráce a intenzívnejšom informovaní koaličných partnerov o dianí v jednotlivých rezortoch.



"Budeme podstatne viac informovaní o dianiach v rezortoch, ktoré nepatria pod kuratelu (ostatných, pozn. Teraz.sk) koaličných strán. Došlo napr. k dohode, že už v utorok (14.2.) bude tematický orientovaná Koaličná rada, kde sa chceme zaoberať problematikou energetiky,," uviedol príklad Fico. Koaliční partneri budú rokovať o riešení aktuálnych problémov, vrátane vytvorenia energetického holdingu, ktorý by združoval podiely štátu v energetických podnikoch.

"Máme pred sebou zákon o strategických podnikoch," povedal premiér a dodal, že legislatíva sa bude meniť aj vo vzťahu k Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Konštruktívny prístup koalície ocenil aj predseda SNS Andrej Danko. "Je pravda, že musíme vzájomne rešpektovať svoje pozície z hľadiska riadenia štátu," uviedol. "Poučili sme sa, musíme sa viac stretávať. Dnešné rokovanie Koaličnej rady nás posunulo ďalej, veľa vecí sme si vyjasnili. Je tu vôľa ísť ďalej," dodal.


Aj podľa Danka opozičné strany neponúkajú alternatívu k aktuálnej vláde. "Urobme všetko pre to, aby sa šialenci, ktorí majú eseročky a nazývajú ich stranami, nedostali k moci," naznačil Danko. Opozícia podľa jeho slov nie je. "Máme len hysterikov a krikľúňov. Jediný boj za ľudí je mať štandardnú stranu a prinášať riešenia," povedal Danko. Dodal, že je principiálne iné rokovať s lídrami, ktorí sú zodpovední tisíckam členov svojich strán, ako len s jednotlivcami, ktorí môžu svoje názory ľubovoľne meniť.

Vyjadril sa aj k riešeniu aktuálneho problému s cenami energií. "Pristúpili sme k riešeniu, aby sme odstránili stav, ktorý vznikol, a hľadáme systematické a koncepčné riešenie," uviedol Danko.


Dohodu v koalícii potvrdil aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár. "Nie je kríza," pripomenul svoje dávnejšie vyjadrenie na tému problémov v koalícii. "Vládnu koalíciu vytvorili tri rozdielne strany," pripomenul Bugár rôznu politickú orientáciu jednotlivých členov koalície.

"Bola možnosť buď táto vládna koalícia, ktorá zaistí stabilitu, alebo predčasné voľby," konštatoval Bugár. "My sme sa zodpovedne dohodli a vytvorili jedinú možnú stabilnú koalíciu. Každá koalícia je o kompromisoch," dodal.

"To, že sem-tam vzniknú nejaké problémy, ale dôležité je, aby to, čo máme napísané, bolo aj naplnené. Mali sme veľmi otvorenú debatu, ako môžme naďalej spolupracovať tak, aby tieto disproporcie nevznikali. Budú preto odborné koaličné rady, kde sa budeme venovať odborným témam, aby sme mali podrobné informácie. Koaličná rada teda stanovila, ako budeme ďalej fungovať," zdôraznil Bugár.

"Vždy rozhodujeme na základe tých informácií, ktoré v tom momente máme," odpovedal predseda Mosta - Híd na otázku, či je ochotný podporiť posilnenie úlohy štátu v energetike, ak v minulosti v niektorých prípadoch súhlasil s privatizáciou štátnych podnikov.

"Pamätáte sa ešte na kindermanažment vo VSŽ?" opýtal sa Bugár, podľa ktorého bol predaj VSŽ pred rokmi logickým riešením.



Koalícia sa bude energetikou zaoberať 14. februára


Vládna koalícia sa bude energetikou zaoberať na budúci týždeň v utorok 14. februára. Uviedol to dnes po rokovaní Koaličnej rady predseda Smeru-SD Robert Fico, za účasti predsedu SNS Andreja Danka a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára.

"Takto sme napríklad dohodnutí na utorok, že budeme mať k dispozícii jasnú predstavu Ministerstva hospodárstva SR o tom, ako sa chce štát správať v oblasti energetiky s tým, že súčasťou bude určite aj diskusia na tému, ako obsadíme post šéfa regulačného úradu, do akej miery pôjdeme, pokiaľ ide o zmenu príslušného zákona, pri rešpektovaní toho, že predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vymenúva prezident SR na návrh vlády. Bude to teda minister hospodárstva v spolupráci so mnou, pri plnom informovaní koaličných partnerov," priblížil Fico. Premiér podľa svojich slov verí, že dohoda o šéfovi ÚRSO sa dosiahne rýchlo.

"My nechceme na naše stretnutia pozývať predstaviteľov distribučných spoločností, ale je napríklad teraz téma, ktorá sa týka Slovenských elektrární (SE)," poznamenal predseda Smeru-SD. Pri vstupe nového partnera bol podľa neho podpísaný dokument, na základe ktorého má štát možnosť uvažovať v budúcnosti o dokúpení ďalších 17 % akcií SE, k jej súčasným 34 %, a tak by štát mohol mať v Slovenských elektrárňach 51-% podiel. "Chceme hovoriť aj o tom, aké ďalšie kroky, po tom, čo sme už v minulosti urobili, sme schopní ešte v energetike na posilnenie pozície štátu urobiť," dodal Fico.

Podľa Danka dnes na rokovaní Koaličnej rady dostal minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) "domácu úlohu" hľadať riešenia, ako riešiť postavenie štátu v energetických podnikoch, aby štát v nich pri nebol iba štatistom. Podčiarkol zároveň, že štát musí mať v energetike dlhodobú koncepciu.