Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Koaličné strany ANO a ČSSD majú naďalej najvyššie preferencie

Na snímke predseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostred), predseda hnutia ANO Andrej Babiš (vľavo) a predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vpravo) počas tlačovej konferencie po podpise zmluvy v Prahe 6. januára 2014. Foto: TASR/AP

Voľby do českej Poslaneckej snemovne by aj v máji vyhralo hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu a ministra financií ČR Andreja Babiša, a to so ziskom 33 percent.

Praha 28. mája (TASR) - Voľby do českej Poslaneckej snemovne by aj v máji vyhralo hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu a ministra financií ČR Andreja Babiša, a to so ziskom 33 percent, čo je o percento viac ako signalizoval prieskum v uplynulom mesiaci.

Druhú priečku by obsadila Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) premiéra Bohuslava Sobotku, ktorú by podporilo 29,5 percenta voličov, kým tretie miesto by s veľkým odstupom patrilo českomoravským komunistom z KSČM so ziskom 13 percent.

Koaličné strany tak majú naďalej najvyššie volebné preferencie, rozdiel medzi nimi sa oproti predchádzajúcim prieskumom nepatrne zmenšil.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky českého Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM), ktorého výsledky sa objavili na webovej stránke tejto inštitúcie.

Hranicu zvoliteľnosti by prekonali ešte opozičná TOP 09 so siedmimi percentami, Občianska demokratická strana (ODS) so ziskom 6,5 percenta, ako aj ľudovci z KDU-ČSL, ktorí by získali päť percent hlasov.

Aktuálne parlamentné hnutie Úsvit už prieskum vzhľadom na minimálnu podporu ani neregistruje, Strane zelených predpovedá zisk troch a Českej pirátskej strane podporu 1,5 percenta voličov.

Prieskum, ktorý sa uskutočnil v dňoch 11.-18. mája na vzorke viac ako 1000 občanov ČR vo veku nad 15 rokov, naznačuje 57-percentnú účasť vo voľbách, 34 percent oslovených by k urnám nezamierilo, zvyšných deväť percent na túto otázku nedokázalo odpovedať.