Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Koaliční poslanci navrhujú deklaráciu o podpore obrany SR

Martin Fedor Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Strana SaS víta, že vládna koalícia prichádza s politickou deklaráciou na podporu obrany SR.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Národná rada SR by mala vyjadriť pripravenosť podporiť rozpočtové výdavky na obranu tak, aby do konca volebného obdobia v roku 2020 dosiahli 1,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Počíta s tým Deklarácia NR SR o nevyhnutnosti podpory obrany SR, ktorú predkladajú poslanci Martin Fedor (Most-Híd) a Martin Glváč (Smer-SD).

Deklarácia hovorí aj o podpore plánov na modernizáciu a rozvoj bezpečnostného systému SR a Ozbrojených síl SR. NR SR by zároveň mala požiadať vládu, aby s parlamentom pravidelne konzultovala avizované plány rozvoja ozbrojených síl.

Koaliční poslanci pripomínajú, že Slovensko sa rovnako ako spojenci v EÚ a NATO nachádzajú v čoraz menej predvídateľnom bezpečnostnom prostredí, ktoré si vyžaduje zvýšenú pozornosť všetkých bezpečnostných zložiek štátu. Poukazujú na nové hrozby, nárast extrémizmu či migračný tlak. Pripomínajú, že prvoradou úlohou štátu a jeho reprezentantov voči občanom je maximalizácia bezpečnosti. Na to podľa poslancov treba stabilné a predvídateľné výdavky na obranu.

"Naše ozbrojené sily nevyhnutne potrebujú investície na ich chod a modernizáciu. Nedostatočná záruka stability výdavkov na obranu môže vážne ohroziť plnenie plánov, ktoré súvisia s rozvojom slovenských ozbrojených síl," zdôrazňujú exministri obrany. Pripomínajú aj potrebu plniť svoje záväzky voči spojencom.

Strana SaS víta, že vládna koalícia prichádza s politickou deklaráciou na podporu obrany SR. Uvádza, že to bol pôvodne jej návrh. Výdavky na obranu sú podľa Ľubomíra Galka dlhodobo nízke, čo znamená, že ozbrojené sily nie sú spôsobilé v plnej miere plniť si úlohy, ktoré od nich verejnosť očakáva.

Návrh, aby výdavky na obranu do konca tohto volebného obdobia dosiahli 1,6 percenta HDP označil za mierny pokrok oproti súčasnému stavu, aj keď je to menej, ako dve percentá HDP, ku ktorým sa Slovensko zaviazalo pri vstupe do NATO.

Hoci SaS víta návrh deklarácie od koalície, považuje ho len za nezáväzný prejav politickej vôle. "Preto v súlade s našimi predošlými vyhláseniami predložíme do NR SR aj návrh ústavného zákona, aby nárast výdavkov na obranu bol pre vládu záväzný," uviedol Galko. Schválenie deklarácie aj ústavného zákona bude podľa neho signál, že bezpečnosť občanov je štátna priorita, ktorú podporuje celé politické spektrum.