Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolapsy z tepla naďalej zamestnávajú záchranárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záchranári opakovane apelujú na ľudí, aby dbali na prevenciu.

Bratislava 7. júla (TASR) - Zdravotní záchranári pomáhali počas soboty (6. 7.) v 75 nahlásených prípadoch kolapsov z tepla. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

"Najviac - 17 pacientov - ošetrili v Prešovskom kraji, k najmenšiemu počtu zásahov (6) vyšli záchranári v Trenčianskom kraji," spresnila.

Záchranári opakovane apelujú na ľudí, aby dbali na prevenciu. V čase obeda, od 11.00 do 15.00 h, sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Pri nevyhnutnom pobyte vonku netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ak predsa len nastanú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta je potrebné ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu je k dispozícii tiesňová linka 155.