Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Kolektívne vyjednávanie vo žilinskej FNsP bude pokračovať

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Sestry, ktoré 1. februára odišli zo žilinskej nemocnice, budú o návrate rokovať s riaditeľom v piatok 12. februára.

Žilina 11. februára (TASR) – Kolektívne vyjednávanie vedenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline s odborármi dnes neukončili a bude pokračovať na budúci týždeň. Sestry, ktoré 1. februára odišli zo žilinskej nemocnice, budú o návrate rokovať s riaditeľom v piatok 12. februára. Po dnešnom rokovaní o tom informovala predsedníčka Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb vo FNsP Žilina Jozefína Súkeníková.

"Na niektorých bodoch sme sa zhodli, niektoré ešte riešime. Musíme zaslať riaditeľstvu nejaké návrhy na prepočítanie a ono nám ich zašle späť. Ďalšie kolektívne vyjednávanie bude o týždeň. Prerokujeme body, ktoré sme si dnes vytýčili, a budeme k tomu vedieť zaujať jasné stanovisko. V niektorých otázkach si ešte stále nie sme istí, ako dopadnú," povedala Súkeníková.

Podpredseda Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek pri FNsP Žilina Miroslav Vlk doplnil, že sporné body preriešia na budúci týždeň. "Dohodli sme sa napríklad, že sestry a pôrodné asistentky budú mať garantované koeficientmi dané sumy. Predtým to boli platy v eurách, teraz to bude koeficient k priemernej mzde na Slovensku. My sa chceme vrátiť do tejto nemocnice, chceme pracovať pri pacientovi. Avšak, toto už bude záležať od manažmentu nemocnice, či nás zoberie všetkých, alebo nikoho," dodal Vlk.

Podľa hovorkyne FNsP Žilina Viery Jurčiovej je do kolektívneho vyjednávania potrebné zapracovať pripomienky a návrhy oboch strán. "Ďalšie kolo rokovaní by sa malo uskutočniť počas budúceho týždňa. Pokiaľ ide o voľné pracovné pozície, tento proces je stále živý, konajú sa aj nové pohovory a je ťažké konkretizovať číslo. Ale vieme sa pohybovať v rozmedzí 90 až 100 pracovných miest. Stále platí ponuka od vedenia nemocnice. Vedenie nemocnice je pripravené individuálne rokovať s každým, kto sa bude chcieť vrátiť do zamestnania," uzatvorila Jurčiová.