Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Reakcie opozície na rozhodnutie Ústavného súdu

Na snímke poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) Mária Kolíková (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

ÚS tiež podľa Kolíkovej zamedzil tomu, aby minister spravodlivosti otváral spätne dohody o vine a treste tak, ako si to predstavovala vládna koalícia.

Bratislava 29. februára (TASR) - Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je veľmi zlá správa pre Slovensko. V reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s novelou Trestného zákona to uviedol podpredseda mimoparlamentnej strany Demokrati Juraj Šeliga. Dobrou správou podľa neho je, že ÚS pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov, ktoré boli "faktickou amnestiou pre nominantov a priateľov Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD)".

"Robert Fico ide dokonať svoju pomstu na prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí vyšetrujú tú najzávažnejšiu korupciu. Je to účelová novela, ktorej cieľom je ochromiť spravodlivosť a zastaviť vyšetrovania tých najväčších káuz, ktoré sa týkajú jeho nominantov," skonštatoval v stanovisku Šeliga.

ÚS svojím rozhodnutím pozastaviť niektoré časti novely podľa Šeligu ukázal, že vládna moc nemôže nekontrolovateľne robiť všetko, čo sa jej zachce. "Povedal, že nemožno len tak pomeniť výšku trestných sadzieb a dĺžku premlčacích lehôt. Rovnako povedal, že nezákonné dôkazy sa nesmú používať a právoplatné rozsudky by sa nemali otvárať, lebo si to zmyslela politická moc. Toto všetko musí preskúmať, ale riziko protiústavnosti je veľké," doplnil Šeliga. Aj toto rozhodnutie ÚS je podľa neho ukážkou, aké dôležité sú nezávislé inštitúcie, ktoré postupujú podľa zákona a Ústavy SR.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) by mali podľa Šeligu skončiť vo svojich funkciách, keďže nezabezpečili bezodkladné zverejnenie novely v Zbierke zákonov.

Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.


Hnutie Slovensko: Víta rozhodnutie ÚS, nepovažuje ho za víťazstvo opozície


Predseda opozičného hnutia Slovensko a poslanec parlamentu Igor Matovič víta rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorým pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Odmieta však, že by toto rozhodnutie bolo víťazstvom opozície. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej besede.

Matovič zdôraznil, že aj keď sudcovia ÚS boli zvolení za vlády Smeru-SD, ich rozhodnutie je prejavom toho, že majú vlastnú integritu, rozhodli sa byť osobnosťami v otázkach práva a Slovensku dávajú nádej, že novelu Trestného zákona vyhlásia za protiústavnú. "Ústavný súd chránil verejný záujem, práva nás všetkých a najmä práva obetí trestných činov," povedal Matovič.

Rozhodnutie ÚS považuje poslankyňa Veronika Remišová (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí) za kľúčové, pretože podľa nej pozastavil účinnosť pri najperfídnejších zmenách, ktoré chcela presadiť koalícia. "Pokus o zmenu premlčacích lehôt, udelenie amnestie svojim ľuďom a nebezpečným zločincom...," priblížila.

Poslanec Gábor Grendel (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí) vníma rozhodnutie ÚS ako dobrú aj zlú správu. "Zlou správou je, že Úrad špeciálnej prokuratúry zanikne. Tušili sme to, pretože špeciálna prokuratúra nie je priamo v ústave spomenutá a nie je ani ústavným zákonom zriaďovaná," uviedol Grendel. Dobrou správou podľa neho je existencia nádeje, že sa vládnej koalícii nepodarí doručiť beztrestnosť vybraným, vplyvným ľuďom.



M. Šimečka vyzval koalíciu na skoré zverejnenie rozhodnutia Ústavného súdu

Predseda PS Michal Šimečka vyzval na čo najskoršie zverejnenie rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) v Zbierke zákonov. Vládnu koalíciu varoval, aby ho nezačala spochybňovať.

"Ja chcem dôrazne varovať Roberta Fica, pána Suska a všetkých, aby po prvé nezačali spochybňovať ÚS, nezačali útočiť na ÚS, lebo to je naozaj zahrávanie sa s ohňom, ale predovšetkým, aby konali v zmysle zákona a aby uverejnili uznesenie ÚS v Zbierke zákonov v tej lehote, ktorá je určená. Mali by to robiť čo najskôr, lebo tam neexistuje dôvod na žiadne prieťahy, to by sa malo stať zajtra," uviedol Šimečka.

Ak bude chcieť vládna koalícia "zmariť" rozhodnutie ÚS, sú podľa Šimečku pripravení použiť všetky nástroje vrátane veľkých masových demonštrácií. "Ukázalo sa, že keď spoločne zabojujeme za právny štát, za ochranu slobody a demokracie, že to má obrovskú silu," dodal šéf PS s tým, že rozhodnutie ÚS je pre Roberta Fica (Smer-SD) obrovská prehra.



Kolíková:ÚS sa ukazuje ako silná inštitúcia v kritických chvíľach pre demokraciu


Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR vzbudzuje nádej, že v kritických chvíľach pre demokraciu sa ukazuje ako silná inštitúcia. Vyslal tiež signál, že víťaz nemôže všetko. V reakcii na rozhodnutie ÚS, ktorý pozastavil účinnosť novely Trestného zákona, to uviedla poslankyňa parlamentu a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). ÚS podľa nej ukázal osobitné nasadenie, ocenila jeho rýchlosť.

Kolíková priblížila, že rozhodnutie ÚS zamedzilo účinkom časti novely, ktorá sa týkala otvárania Trestného zákona. "Všetkého, čo súviselo s tým, čo chcela vládna koalícia určiť, že má byť trestným činom, tiež stanovenia od buka do buka výšky škody, podľa čoho sa má určovať, čo je trestným činom a jeho závažnosť. Potom skracovanie premlčacích dôb, čomu nikto nerozumel, prečo to vládna koalícia robí," uviedla s tým, že koalícia si sama uvedomila, že skracovanie premlčacích dôb bola chyba.

ÚS tiež podľa Kolíkovej zamedzil tomu, aby minister spravodlivosti otváral spätne dohody o vine a treste tak, ako si to predstavovala vládna koalícia. Zamedzil tiež, aby sa nezákonné dôkazy mohli používať v trestnom konaní v prospech obvinených. "To sú kľúčové veci, ktoré vyplývajú z rozhodnutia Ústavného súdu," dodala.

Ústavný súd tiež podľa Kolíkovej vyslal odkaz predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) aj ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD), že je kľúčové, aby orgány spolupracovali a mali konať bezodkladne pri zverejnení zákona. "Keď je zrejmé zo zákona, že je dôležité, aby bol verejne známy 15 dní predtým, ako je účinný, má urobiť všetko pre to, aby bol vyhlásený v Zbierke zákonov," priblížila. Je presvedčená, že toto rozhodnutie ÚS bude včas zverejnené v Zbierke zákonov.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) povedal, že v rozhodnutí nie je ani slovo o tom, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je alebo nie je v súlade s Ústavou SR. Kolíková si myslí, že v podaní na ÚS sú výhrady na zrušenie ÚŠP, ktoré by nemali obstáť v teste ústavnosti.