Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Kolíková zvolá mimoriadny výbor k SIS, aby sa Gašpar predstavil

Na snímke Mária Kolíková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kolíková trvá na presvedčení, že zmena štatútu, na základe ktorej je Gašpar poverený vedením SIS, je v rozpore so zákonom.

Bratislava 7. marca (TASR) - Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) zvolá na pondelok (11. 3.) mimoriadne rokovanie kontrolného výboru na činnosť Slovenskej informačnej služby (SIS). Chce, aby sa nový námestník Pavol Gašpar predstavil členom výboru a zároveň predstavil svoje ciele pri vedení SIS. Kolíková o tom informovala na sociálnej sieti.

"Ako predsedníčka kontrolného výboru pre SIS zvolávam mimoriadne rokovanie výboru na pondelok o 13.00 h, aby sa členom výboru predstavil nový námestník SIS Pavol Gašpar, ktorý bol poverený riadením Slovenskej informačnej služby a rovnako, aby predstavil svoje ciele pri vedení SIS," uviedla. Trvá na presvedčení, že zmena štatútu, na základe ktorej je Gašpar poverený vedením SIS, je v rozpore so zákonom a očakáva, že príslušné orgány v dohľadnej dobe urobia v tejto súvislosti nápravu.

SIS vo štvrtok informovala, že Gašpar sa stal námestníkom riaditeľa a vo funkcii získal kompetencie riaditeľa tajnej služby. Za šéfa SIS ho navrhla vláda ešte vo februári. Prezidentka SR Zuzana Čaputová informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa na svojho nástupcu. Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS a v stredu (6. 3.) Gašpara odvolala z pozície štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR.