Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

B. KOLLÁR: Ak poviem 'tá blbá slniečkarská strana', mohli by ma stíhať

Foto: Tablet.TV

To, ako sa majú poslanci v parlamente správať, by mali hodnotiť vo voľbách voliči. Ak budú chcieť v NR SR vulgárnych poslancov, treba to rešpektovať, povedal v TABLET.TV B. Kollár zo Sme rodina.

Bratislava 25. apríla (Teraz.sk) – Hnutie Sme rodina v parlamente nepodporilo protixtrémistický zákon, je proti tomu, aby za svoje výroky dostali poslanci ĽS-NS Milan Mazurek a Stanislav Mizík tisíceurové pokuty a nepodporuje ani obmedzenie výrokovej imunity v parlamente. Podľa lídra hnutia Borisa Kollára totiž by sa totiž mali sankcionovať len tie výroky, ktoré vyslovene vyzývajú k násiliu, k útoku na fyzickú osobu alebo skupinu obyvateľov. Povedal to v diskusii v TABLET.TV.

„Vidíme tam stratu slobody vyjadrovania sa. Ten zákon je Kladivo na čarodejnice, dáva vládnej koalícii právo postihnúť kohokoľvek,“ komentoval Kollár protiextrémistický zákon z dielne ministersky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most – Híd). „Povedzme, že by tu bola Strana slniečkárov a ja by som povedal: ´Tá blbá slniečkárska strana.´ Už to je ohraničenie určitej skupiny a keby niekto chcel, môže ma začať trestne stíhať,“ tvrdí Kollár. „Pozrite sa, ako sa dnes zneužíva polícia. A ešte im dáme do rúk takýto nástroj,“ vyhlásil.

Sme rodina v pléne parlamentu nepodporila ani pokuty, ktoré mandátový a imunitný výbor navrhol dvom poslancom ĽS-NS za protiislamské výroky. „Samozrejme, že sme proti týmto výrokom. Ale určite nie sme zato, aby ich pokutovali. Keď raz platí imunita, tak ju majú mať a môžu si teoreticky hovoriť čokoľvek, ak nenabádajú k rasovej neznášanlivosti alebo k fyzickému útoku voči osobe alebo skupine obyvateľstva,“ povedal Kollár.



Za istých okolností je však podľa neho zásah polície akceptovateľný. Príkladom môže byť video mladej Sheily, ktorá v ňom hanobila posvätnú knihu moslimov, Korán. „To, že ju boli kukláči zatknúť takým teatrálnym spôsobom, hoci to mohol urobiť jeden pochôdzkár, bolo napokon asi principiálne správne. Z jedného – jediného dôvodu, aby chránili našu vlasť. To, že tá dievčina napadla ich svätú knihu a za sebou mala slovenskú vlajku, to už sa týka mňa, aj vás, aj všetkých našich rodín,“ povedal Kollár. Dodal, že on osobne by dievčaťu namiesto trestného stíhania radšej dopral dobrého psychiatra, ale jej správanie bolo nebezpečné.

„Toto video sa vysielalo aj na al-Džazíre. Videlo ju mnoho moslimov. Keď nám tu kvôli jednej hlúpučkej dievčine, ktorá si nevie domyslieť dôsledky, niečo „buchne“, môže naozaj niekto zahynúť. Budú naháňať tú chudinku? Nie, pomstia sa niekde inde. To mi na tom najviac prekážalo, že do toho „motala“ Slovensko,“ poznamenal Kollár.

Poslanecká imunita a extrémizmus


Na otázku, či podľa neho poslanecká imunita na výroky platí v rokovacej sále parlamentu, v rokovacej sále a výboroch, alebo v celej budove NR SR sa priklonil k druhej možnosti. „Nie je to jednoznačné, každý si to vysvetľuje inak. Osobne mám názor, že je to len vo výboroch a rokovacej sále. A myslím si, že je opodstatnené, že poslanci takúto imunitu majú,“ povedal Kollár s tým, že Sme rodina je rozhodne proti iniciatíve Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý navrhuje z výrokovej imunity vyňať vyhlásenia, ktoré sú rasistické alebo podnecujú k nenávisti.

„Imunita by mala byť platná naďalej a nemala by sa nijakým spôsobom obmedzovať. Posledné, čo máme, je výroková imunita, žiadnu inú imunitu poslanci nemajú. Som presvedčený, že keď chcete niečo presadiť, musíte o tom hovoriť, dávať návrhy a vtedy sa môžete dostať do konfliktu,“ povedal.

Na poznámku, že poslanci, vedomí si svojej imunity, niekedy v parlamentnej diskusii prekračujú hranice etiky, Kollár odpovedal, že to je pravda, ale nie je to dôvod na zúženie imunity. „Ale kto bude ten Boh, ktorý bude posudzovať, že toto áno, toto už nie? Imunita má platiť paušálne a voliči si potom povedia, či ich má zastupovať človek, ktorý požíva vulgarizmy, nadáva kolegom alebo popiera holokaust. A nedajú im svoj hlas v nasledujúcich voľbách,“ povedal.

Ak, naopak, viac ako päť percent voličov ocení práve nekultúrne správanie niektorých kandidátov, treba to podľa Kollára rešpektovať. „V tom prípade je to legitímne a musíme to tolerovať. Ak tu máme aj takýchto občanov, musíme to rešpektovať,“ podčiarkol.

„Na Slovensku je extrémizmus, lebo sa tu extrémne kradne. Keby to tu nebolo, Marian Kotleba by nikdy nebol v parlamente. A Boris Kollár by tam tiež nesedel, lebo by vôbec nemusel vstupovať do politiky,“ uzavrel Kollár.