Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Reakcie politikov na premaľovanie Slavína

Na archívnej snímke z 17. februára 2022 predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Jakub Kotian

Šéf parlamentu poukázal i na to, že svetu a našim susedom dávame jasne najavo náš postoj aj osvetlením Bratislavského hradu ukrajinskými farbami.

Bratislava 3. marca (TASR) - Poškodenie vojenského pamätníka Slavín v Bratislave, ktorý je aj pietnym miestom, je cez čiaru. Na sociálnej sieti to vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

"Vyjadriť názor, nesúhlas, no prosím, ale hnusne poškodiť pietne miesto, byť vznešenou myšlienkou či prejavom odporu, je neodpustiteľný trestný čin. Pevne verím, že polícia týchto ľudí vypátra a dozrie na nich, keď to budú čistiť," uviedol.

Pripomenul, že Bratislavu oslobodzoval hlavne Ukrajinský front, ktorý bol súčasťou Červenej armády, a všetky národnosti bojovali bok po boku proti nacizmu.

Šéf parlamentu poukázal i na to, že svetu a našim susedom dávame jasne najavo náš postoj aj osvetlením Bratislavského hradu ukrajinskými farbami.

Časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave poškodil neznámy páchateľ modrou a žltou farbou. Natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci.

Politici odsudzujú vandalizmus na pamätníku Slavín v Bratislave


Politici odsudzujú vandalizmus na vojenskom pamätníku Slavín v Bratislave. Poslanec Národnej rady (NR) SR Andrej Stančík (OĽANO) apeluje, aby sme za situáciu na Ukrajine nehanili mŕtvych. Pomaľovanie pamätníka podľa neho vyvoláva pobúrenie a uškodí vlne solidarity s Ukrajincami. Exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) vyzýva, aby verejnosť nepodľahla vojnovej hystérii a netrestala nevinných.

"Vandalizmus pietnych monumentov nie je cesta. Jedna vec je premaľovať kosáky a kladivá - symboly totalitného režimu. Slavín je ale najväčšou pamiatkou padlým vojakom Červenej armády, medzi nimi mnohých Ukrajincov, ktorí zomreli pri oslobodzovaní Slovenska. Tisícky mladých ľudí, ktorí položili život v boji s nacizmom," uviedol Stančík. Podporuje solidaritu s Ukrajinou, no zároveň upozorňuje na spájanie osoby ruského prezidenta Vladimíra Putina so všetkými Rusmi. "Tak ako nemôžeme národ viniť za činy politikov, nemôžeme mŕtvych haniť za dnešné udalosti," poznamenal.

"Úlohou Slovenska je dnes pomáhať ľuďom na Ukrajine, ktorí trpia hrôzami vojny a vyzývať na mier. Nepridávajme sa k trestaniu nevinných ľudí pre ich národnosť a prilievaním oleja do požiaru vojny," uviedla Saková na sociálnej sieti. Hovorí o bičovaní emócií, ničení profesionálnej kariéry a útokoch na ľudí len pre ich ruský pas. Za vrchol neľudskosti označila zákaz účasti ruských a bieloruských športovcov na paralympiáde.

Bývalý šéf parlamentu a predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko podotkol, že tí, ktorí poškodili pamätník, nepoznajú históriu. "Slavín je cintorínom sovietskych vojakov. Sú tam pochovaní ruskí, bieloruskí a ukrajinskí vojaci, ale aj vojaci iných národností. Cintorín je miestom pokory a úcty. Tí, čo tento čin urobili, urazili pamiatku všetkých," uviedol. Hovorí o cynizme a arogancii. Takéto skutky podľa neho nepomáhajú k nastoleniu mieru.

Rezort zahraničia: Ukrajinské farby na Slavíne sú výzvou Slovákov, aby Rusko skončilo vojnu


Namaľované farby ukrajinskej vlajky na bratislavskom vojenskom pamätníku Slavín sú výzvou občanov SR, aby Rusko skončilo "nezmyselnú vojnu". Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Slovenskú verejnosť zároveň rezort diplomacie prosí, aby naďalej ctila a priateľsky vnímala ruských občanov oddaných demokracii a mieru. Ruská ambasáda je incidentom pobúrená a žiada pamätník obnoviť.

Ministerstvo v súvislosti s pomaľovaním Slavína žltou a modrou farbou reaguje aj na Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR, ktoré tvrdí, že došlo k znesväteniu tohto pietneho miesta.

Na snímke časť vojenského pamätníka Slavín poškodená neznámym páchateľom modrou a žltou farbou v Bratislave 3. marca 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Sme pobúrení týmto vandalským činom! Žiadame obnoviť pamätník v pôvodnej podobe v súlade s dohodou medzi vládou Ruskej federácie a vládou Slovenskej republiky o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny z roku 1995. Očakávame reakciu," uviedlo ruské veľvyslanectvo na sociálnej sieti. Dodalo, že na Slavíne je pochovaných 6845 vojakov a dôstojníkov Červenej armády, ktorí zomreli za oslobodenie Slovenska od fašizmu.

"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ruskému veľvyslanectvu pripomína, že o hroby a pamätníky ruských vojakov a všetkých tých, ktorí sa podieľali na oslobodení našej krajiny v druhej svetovej vojne, sa Slovenská republika stará príkladne a s najvyššou úctou," skonštatoval rezort v stanovisku, ktoré agentúre TASR zaslal komunikačný odbor ministerstva.

MZVEZ žiada ruské veľvyslanectvo v Bratislave, aby videlo realitu. "A tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945," uviedol komunikačný odbor.

Žilinka: Poškodzovanie pamätníkov vojakov padlých na území SR je trestným činom


Poškodzovanie a zneuctenie pamätníkov či hrobov vojakov padlých na území Slovenska počas druhej svetovej vojny nie je hrdinstvom, ale trestným činom. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na poškodenie časti vojenského pamätníka Slavín v Bratislave modrou a žltou farbou.

"Zvlášť v súčasnej dobe treba mať na zreteli, že poškodzovanie a zneuctenie pamätníkov či hrobov vojakov padlých na území Slovenska počas druhej svetovej vojny nie je hrdinstvom, ale trestným činom, ktorý naviac môže nežiaducim spôsobom vyvolávať vášne a prehlbovať nenávisť," vyhlásil generálny prokurátor. Ako ďalej uviedol, nepovažuje to za prejav spolupatričnosti, ale hrubý prejav neúcty.

Vallo: Premaľovanie Slavína nepomôže nikomu, treba sa venovať pomoci Ukrajincom


Premaľovanie časti vojenského pamätníka Slavín v Bratislave podľa primátora hlavného mesta Matúš Valla nepomôže nikomu. Vo svojej reakcii uviedol, že je dosť príležitostí poskytnúť Ukrajincom podporu, nemusí sa však pritom zneuctiť pietne miesto a národná kultúrna pamiatka.

"Nikto z tých, ktorí na Slavíne ležia, za túto vojnu nemôže. Obráťme, prosím, našu pozornosť voči tým, ktorí vojnu spôsobili a ktorí ju môžu zastaviť. Zachovajme pokoj a nevzbudzujme vášne," vyzval Vallo.

Ako podotkol, je potrebné venovať energiu na pomoc utečencom. "Toto bude naša úloha v nasledujúcich dňoch a týždňoch, dať všetku našu energiu, súcit a úsilie na pomoc tým, ktorí to potrebujú," skonštatoval bratislavský primátor. Solidarita podľa jeho slov môže mať rôzne podoby, jej zmyslom však má byť pomoc a podpora.

Protest sa dá podľa Starého Mesta vyjadriť i bez poškodenia Slavína


Protest v spojitosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine sa dá vyjadriť aj iným spôsobom ako poškodením pamätníka a pietneho miesta. Zdôrazňuje to bratislavská mestská časť Staré Mesto v súvislosti s poškodením častí vojenského pamätníka Slavín, ktoré niekto pomaľoval modrou a žltou farbou. Samospráva zároveň pripomína, že väčšina vojakov pochovaných na Slavíne sú Ukrajinci.

"Rozumieme emócii a hnevu ukrajinského ľudu a aj našich obyvateľov, ktorí v priamom prenose sledujú inváziu do Ukrajiny. Ale podľa nás sa dá protest vyjadriť aj iným spôsobom ako poškodením pamätníka a pietneho miesta," povedal pre TASR hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Podľa mestskej časti nie je pomaľovanie pietneho miesta pomocou, ani solidaritou s ukrajinským ľudom po ruskej invázii do ich krajiny. Označuje to skôr za "nezmyslené ničenie a pomýlený vandalizmus". Väčšina vojakov pochovaných na Slavíne sú podľa samosprávy Ukrajinci, keďže to boli práve vojenské oddiely z Ukrajiny, ktoré Slovensko oslobodzovali od fašizmu počas druhej svetovej vojny.

Poškodenie Slavína odsudzuje aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). "Bratislavský kraj stojí za Ukrajinou a tvrdo odsudzuje vojenskú inváziu Ruska. Poškodzovanie verejného priestoru, špeciálne ak ide o pietne miesto, je však ďaleko za čiarou," konštatuje kraj na sociálnej sieti. Takýto čin nemožno podľa neho ospravedlniť ani myšlienkou, ktorá k nemu viedla - symbolickou podporou Ukrajiny.