Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

J. Kollár chce znížiť poplatky pre Slovákov so zahraničným diplomom

Tlačová konferencia po rokovaní Republikovej rady hnutia NOVA sa uskutočnila v sobotu 18. januára v hoteli Dukla v Prešove. Na tlačovej konferencii predstavili kandidátov do eurovolieb 2014. Na snímke vpravo kandidát Jozef Kollár. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ministerstvo financií ale Kollára vyzýva, aby vyčíslil konkrétne dopady na rozpočet.

Bratislava 14. marca (TASR) - Slováci, ktorí skončili vysokú školu v zahraničí, by mali po novom za uznávanie svojich diplomov na účely výkonu určitých povolaní platiť menej. Navrhuje to poslanec a člen hnutia NOVA Jozef Kollár (nezaradený) v novele zákona o správnych poplatkoch s tým, že platba sa má znížiť zo súčasných 99,50 eura na 33 eur. Parlament sa jeho iniciatívou bude zaoberať na marcovej schôdzi.

"Štát by nemal takýmto spôsobom zarábať na vzdelaných ľuďoch, ktorí sa rozhodli po štúdiu vrátiť na Slovensko, pracovať tu a založiť si rodiny," tvrdí. Kollár navrhuje aj zníženie poplatku za vydanie potvrdenia ministerstva zdravotníctva pre lekárov a sestričky, ktorí ukončili medicínske vysokoškolské vzdelanie v SR pred rokom 2004 a rozhodli sa ísť pracovať do členských krajín EÚ, a to zo súčasných 250 na 33 eur.

Kollár chce svojou novelou umožniť ľahší pohyb pracovnej sily v rámci EÚ v určitých druhoch povolaní, pri ktorých je na Slovensku potrebné uznanie diplomu získaného v zahraničí. Kollár pripomína, že základy EÚ boli postavené na voľnom pohybe ľudí, kapitálu, tovaru a služieb. "Boli to tiež jedny z najviac prezentovaných výhod pri vstupe Slovenskej republiky do tohto spoločenstva štátov. Je preto v záujme nielen Slovenska, ale aj jeho obyvateľov, aby bol tento pohyb a následky z neho vyplývajúce čo najbezproblémovejší a aby sa tak umožnilo čo najlepšie uplatnenie našich obyvateľov v Európe, ale aj doma," dodal líder eurokandidátky NOVA.

Keďže ide o zníženie poplatkov, ktoré inkasuje štát, Kollárova novela bude mať negatívny vplyv na štátny rozpočet. Poslanec však upozorňuje, že to bude len zanedbateľná strata. Na druhej strane poukazuje na to, že návrh môže mať mierne pozitívny vplyv na zamestnanosť, pretože odstraňuje bariéry pri uznávaní diplomov získaných v zahraničí, pri snahe získať zamestnanie na Slovensku, resp. bariéry pre zamestnanie sa v určitých povolaniach v zahraničí.

Ministerstvo financií ale Kollára vyzýva, aby vyčíslil konkrétne dopady na rozpočet, a to nielen na bežný rok, ale aj na ďalšie rozpočtové roky. Spolu s tým má uviesť aj návrhy, ako sa výpadky vykryjú.