Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kolokvium Matice Slovenskej bolo o našom poslaní v treťom tisícročí

Na snímke pohľad na budovu MS v Martine a park s bustami národovcov, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Účastníci sa zhodli na tom, že sme povinní hľadať vhodný postoj Slovenska k aktuálnej situácii v Európe i vo svete.

Bratislava 26. februára (TASR) – Kolokvium o poslaní Slovenska v treťom tisícročí usporiadala Matica slovenská (MS) v stredu 24. februára v Bratislave pri príležitosti 25. výročia prijatia výzvy Šesťdesiatjeden krokov k slovenskej identite. TASR o tom dnes informovala Ivana Poláková z Informačného ústredia Matice slovenskej (MS) v Martine.

"Sme povinní hľadať vhodný postoj Slovenska, ako štátu, ktorý od 1. júla toho roku bude predsedať Európskej únii, k aktuálnej situácii v Európe i vo svete, charakteristickej pojmovým i morálnym chaosom. Tak ako v časoch tureckých výbojov na prelome stredoveku a novoveku účinne pomôcť brániť Európu," uvádza sa vo vyhlásení účastníkov kolokvia.

Zároveň vyjadrili presvedčenie, že Slovensko a Slováci majú predpoklady pre vlastnú prosperitu. "Ale aj pre zjednocovanie zdravých síl Európy, osobitne Slovanov, v záujme udržania jej tradičných hodnôt. Je tu opätovne čas, aby slovenská inteligencia pomenúvala veci priamo a otvorene hovorila zodpovedným za Slovensko pravdu," zhodli sa účastníci kolokvia.