Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Komenského inštitút pripravil príručku na rozpoznanie šikany v školách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Šikanovanie a ubližovanie je večnou témou. Podľa Humaya neexistuje škola, kde by šikana alebo kyberšikana nebola v nejakej forme prítomná.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Odborníci z Komenského inštitútu Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica spolu s pedagógom Petrom Humayom vytvorili príručku na rozpoznanie šikany a ako na ňu v školách reagovať. TASR o tom informovala komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.

"Šikanované deti často nevolajú o pomoc. Dôvody sú rôzne – či už je to pocit hanby, strachu alebo nízke sebavedomie. Tieto deti zostávajú skryté a bez pomoci. Preto je veľmi dôležité otvárať v triedach a kolektívoch tému šikany a rozprávať sa o nej," povedala manažérka Komenského inštitútu CEEV Živica Zuzana Labašová. Téme šikany sa Komenského inštitút venuje už dlhšie. V minulom školskom roku vytvoril metodickú pomôcku Zóna bez šikany, ktorá má prispieť k prevencii a odhaleniu šikany hravou formou a so žiakmi o nej diskutovať.

"Mnohí učitelia neboli a nie sú odborne pripravení rozpoznať šikanu v školskom prostredí, správne ju vyšetriť, zdokumentovať a vyriešiť do dôsledkov vrátane následného preliečenia všetkých zúčastnených žiakov (obete, svedkov, agresora, celej triedy). Každodenný život od nás vyžaduje, aby sme sa dokázali vyrovnať so šikanou na školách správne a kompetentne," vysvetlila Labašová. Novinkou je bezplatná metodická príručka pre školy. Napísal ju pedagóg Peter Humay, ktorý má sám so šikanou v škole skúsenosti.

Šikanovanie a ubližovanie je večnou témou. Podľa Humaya neexistuje škola, kde by šikana alebo kyberšikana nebola v nejakej forme prítomná. "Žiaľ, nemáme presné dáta, kde a v akej forme sa šikana vyskytuje a akým spôsobom býva riešená. Ale isto môžeme predpokladať, že najmä v období ochorenia COVID-19 sa výrazne zvýšil pomer kyberšikany k priamej fyzickej šikane v detských či mládežníckych kolektívoch," poznamenal.

Príručka má pomôcť nielen pedagógom, ale i rodičom. "Okrem pomenovania základných pojmov ponúka odporúčaný postup pri riešení šikanovania v škole, osvedčené tipy zo školskej praxe, triky ako sa rozprávať o šikane, čo má obsahovať stratégia proti šikane, ako pracovať s kartičkami Zóna bez šikany. Kartičky aj metodiku nájdete na webe Komenského inštitútu," uzavrel Humay.