Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Eurokomisár prizval E. Kukana do delegácie do Macedónska

Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Eurokomisár Hahn naznačil, že jeho delegácia zopakuje nemenný postoj EÚ: potrebu rešpektovať výsledok parlamentných volieb a čo najrýchlejšie zostaviť reformne orientovanej vlády v Skopje.

Brusel 20. marca (TASR) - Európska únia trvá na tom, aby zodpovední politickí lídri v Macedónsku uznali výsledky najnovších parlamentných volieb a pokročili pri zostavovaní reformne orientovanej vlády. S týmto odkazom príde v utorok na pracovnú návštevu do Skopje komisár EÚ pre európsku politiku susedstva a rokovania o rozšírení Johannes Hahn.

Európska komisia pripomenula, že Hahn do macedónskej metropoly pocestuje v sprievode troch poslancov Európskeho parlamentu. V delegácii bude slovenský europoslanec z tábora konzervatívcov Eduard Kukan, nemecký socialistický poslanec Knut Fleckenstein a slovinský liberálny člen EP Ivo Vajgl.

Všetci traja poslanci sú členmi výboru EP pre zahraničnú politiku. V júli 2015 boli spolu s komisárom Hahnom mediátormi tzv. Dohody z Pržina, čiže dohody medzi hlavnými politickými stranami v tejto krajine.

Hahn naznačil, že jeho delegácia sa stretne s hlavnými politickými predstaviteľmi a zopakuje nemenný postoj EÚ: potrebu rešpektovať výsledok parlamentných volieb a umožniť na základe demokratických procesov čo najrýchlejšie zostavenie novej a reformne orientovanej vlády, ktorá bude pokračovať v realizácii prvkov dohody z júla 2015.

Komisár Hahn počas minulotýždňového summitu šiestich lídrov krajín západného Balkánu v Sarajeve načrtol význam regionálnej spolupráce a varoval pred rizikom zvyšovania medzietnického napätia a výrokov alebo činov, ktoré by mohli narušiť dobré susedské vzťahy medzi krajinami tohto regiónu.

"Politická kríza v Macedónsku ma zamestnáva už dlhší čas. Predčasné voľby vlani v decembri neprispeli k upokojeniu a riešeniu situácie. Práve naopak, súčasná kríza je prehĺbením politickej a etnickej rozpoltenosti Macedónska," uviedol Kukan pre TASR.

Dodal, že v EP vládnu obavy, že pokračovanie tejto krízy by mohlo mať negatívny vplyv nielen na Macedónsko, ale aj celý región západného Balkánu. Vysvetlil, že spolu so svojimi kolegami a s komisárom Hahnom sa bude snažiť pokračovať v sprostredkovacom úsilí medzi reprezentantmi jednotlivých politických strán.

"Stretnutie v Skopje by malo ukázať, či existuje v Macedónsku politická vôľa túto krízu riešiť v rámci štandardných demokratických procesov," dodal.