Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Komisárka žiada prezidentku, aby zvážila podpis novely Zákonníka práce

Zuzana Stavrovská, archívna snímka. Foto: TASR Marko Erd

O novele si komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Z. Stavrovská myslí, že je právne nevyvážená a spochybňuje aj súlad s Ústavou SR a dohovorom OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím.

Bratislava 16. februára (TASR) - Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská podala prezidentke SR Zuzane Čaputovej podnet na posúdenie schválenej novely Zákonníka práce, zákona o službách zamestnanosti a zákona o štátnej službe, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR minulý týždeň. Prezidentku žiada, aby zvážila podpísanie novely. Podľa Stavrovskej je táto novela v rozpore so záujmami osôb so zdravotným postihnutím. Ide o poslanecký návrh, ktorý hovorí o skrátení lehoty (z 30 na sedem dní), počas ktorej majú úrady práce vydať súhlas alebo nesúhlas s uložením výpovede zamestnancovi so zdravotným postihnutím.

O novele si Stavrovská myslí, že je právne nevyvážená a spochybňuje aj súlad s Ústavou SR a dohovorom OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím.

Komisárka upozorňuje, že samotné skrátenie lehoty na vydanie rozhodnutia nie je problémom, musia však byť dodržané všetky procesné práva účastníka konania – zamestnanca v správnom konaní, v ktorom úrad práce rozhoduje o žiadosti zamestnávateľa o udelenie súhlasu.

Problém teda vidí vo fikcii súhlasu, ktorou sa upravuje to, že ak sa úrad práce nestihne vyjadriť do siedmich pracovných dní, považuje sa to za súhlas s udelením výpovede. Podľa Stavrovskej totiž úrady nebudú stíhať dodržať nový zákonný termín. "V praxi bude teda s najväčšou pravdepodobnosťou dochádzať k tomu, že bude platiť spomínaná fikcia súhlasu. Takýto postup je však v rozpore so zásadami správneho konania," okomentovala komisárka s tým, že podľa zákona o správnom konaní je totiž potrebné každé rozhodnutie aj riadne odôvodniť.

Komisárka vyzdvihla, že fikcia súhlasu je síce v prospech firiem, ale určite nie v prospech ľudí so zdravotným postihnutím. "Navyše, táto právna úprava neuľahčí ani integráciu ľudí so zdravotným postihnutím a nie je zárukou, že sa im budú ľahšie uzatvárať pracovné pomery," dodala Stavrovská.