Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Komora učiteľov: Mobilné telefóny môžu byť prostriedkom výuky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Ich obmedzenie je ešte potrebné zvážiť. Viaceré školy totiž nemajú techniku, ktorá by ich nahradila.

Bratislava 29. februára (TASR) - Mobilné telefóny môžu byť u starších žiakov prostriedkom výuky či zdrojom informácií. Ich obmedzenie je ešte potrebné zvážiť. Viaceré školy totiž nemajú techniku, ktorá by ich nahradila. Pre TASR to uviedla Soňa Puterková zo Slovenskej komory učiteľov (SKU). Vníma však pozitívne, že rezort školstva sa otázkou zákazu a obmedzenia mobilných telefónov zaoberá.

"Úplný zákaz aj cez prestávky by som považovala za opodstatnený, najmä v prípade mladších žiakov na základných školách (ZŠ). V prípade starších žiakov by malo byť obmedzenie používania predmetom diskusie, pretože môže byť aj prostriedkom výuky či zdrojom informácií," poznamenala.

Mnohé školy totiž podľa Puterkovej stále nedisponujú potrebnou technikou ani dostatočným pripojením. V tomto prípade by preto uprednostnila nastavenie pravidiel konkrétnou školou.

Rovnako aj prezidentka Združenia základných škôl Slovenska (ZZSŠ) Eva Horníková zdôraznila potrebu vedieť, aké informačno-komunikačné technológie budú školám poskytnuté, ak sa úplne zakážu. "Mobilné zariadenia, či už je to mobil, tablet alebo iné, sú bežnou súčasťou života žiakov, a teda aj nástrojom na vzdelávanie," upozornila.

Aktuálne je v kompetencii škôl nastaviť si zákaz alebo možnosť používania mobilných telefónov. Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD) avizoval, že mobilné telefóny by sa mohli zakázať na prvom stupni základných škôl. Na druhom stupni by sa ich využívanie mohlo obmedziť. Rezort v tejto veci komunikuje aj s odborníkmi.