Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Komora učiteľov: Atraktivita učiteľskej profesie je málo diskutovaná

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slovenská komora učiteľov vyjadrila znepokojenie aj nad oneskoreným plnením plánu obnovy.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Slovenská komora učiteľov (SKU) poukázala na nedostatočnú diskusiu o kvalite vzdelávania a atraktivite učiteľskej profesie. TASR o tom informoval prezident SKU Vladimír Crmoman s tým, že zdôraznil nevyhnutnosť naliehavých zmien v tomto sektore.

"Radi by sme videli konečne funkčný vesmír na ministerstve, skokové dorovnanie našich platov na úroveň priemeru porovnateľne vzdelanej populácie, kvalitné vzdelávanie pre všetkých pedagogických a odborných zamestnancov škôl, demokratickú atmosféru na pracoviskách a klímu v triedach," uviedol Crmoman.

SKU vyjadrila znepokojenie aj nad oneskoreným plnením plánu obnovy. Kritizuje tiež prístup, ktorý školy, riaditelia, učitelia, rodičia a žiaci musia dodržiavať pri zavádzaní nových opatrení, ktoré často nemajú dostatočné finančné krytie. "Sme svedkami toho, že školstvo je doslova úložisko nemohúcich alebo neschopných ministrov a ministeriek s veľmi nízkou až žiadnou pridanou hodnotou," upozornila.

Komora pripomenula, že v minulom školskom roku sa vymenilo najviac ministrov v histórii Slovenska. Na jeho začiatku aj v závere školského roka bol podľa nej problém vôbec ministra vybrať.