Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VOĽBY KANDIDÁTOV: Postupne chodili k urnám, budú čakať na výsledok

Voľby politikov. Foto: TASR

Starostov a primátorov si volí 2923 obcí a miest.

Košice 15. novembra (TASR) –

R. Raši volil v sprievode manželky a dcéry



Na snímke vľavo v pozadí úradujúci primátor Košíc Richard Raši vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014 v Barci, mestskej časti Košíc, 15. novembra 2014. Vpravo manželka Mária Rašiová a uprostred dcéra Romanka.
Foto: TASR/františek Iván
Už tradične bol medzi prvými voličmi vo volebnom okrsku 3 v mestskej časti Košice – Barca súčasný košický primátor a kandidát na túto funkciu Richard Raši (Smer-SD). Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode manželky Márie a dcéry Romany.

"Dúfam, že volebná účasť bude vyššia ako naposledy. Bol by som rád, keby sa blížila aspoň k 40 percentám," povedal Raši po vykonaní volebného aktu. Dodal, že dnešný deň strávi s rodinou tak, ako každý iný bežný víkend. "Jeden deň absolvujeme vždy prechádzku v centre mesta a ďalší deň tradične túru z Jahodnej do Košíc. Dnes sa pôjdeme pozrieť do centra, ako mesto prežilo piatkový večer," dodal.

Raši priznal, že dnešné voľby prežíva inak ako predchádzajúce. "Nevedel som zaspať," prezradil s tým, že stále v ňom doznieva volebná kampaň. "Ale verím, že o polnoci privítam novinárov s úsmevom," doplnil. Spôsob kampane komentovať odmietol a prízvukoval, že o všetkom rozhodnú Košičania.

M. Kňažko odvolil, pred čakaním na výsledky bude oddychovať s rodinou



Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko hlasuje vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 15. novembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
Pár minút po desiatej hodine uskutočnil vo volebnej miestnosti v Základnej škole na Hlbokej ulici v bratislavskom Starom Meste svoj volebný akt Milan Kňažko, ktorý kandiduje na bratislavského primátora. Pred novinárov predstúpil pokojný a vyrovnaný.

"Nervozitu necítim, spal som dobre," oznámil. Pri vypĺňaní voličských lístkov sa za plentou neponáhľal. "Je veľa kandidátov na poslancov, veľa mien, nechcel som urobiť chybu," uviedol. Volebnú účasť na dnešných komunálnych voľbách odhaduje v Bratislave na približne 50 percent.

Kňažko priznal, že kampaň pred voľbami bola vyčerpávajúca. Potešil ho ale záujem jednotlivcov i občianskych združení o dianie v hlavnom meste. "Mal som veľa užitočných stretnutí, som rád, že Bratislavčanom záleží na tom, ako bude Bratislava vyzerať," povedal.

Dnešný deň využije Kňažko na oddych, chystá sa tiež stretnúť so synom a trojročným vnukom.

Ako prebiehajú voľby v mestách a obciach? Prečítajte si ONLINE TU.


P. Hagyari už odvolil, očakáva 40-percentnú účasť na voľbách v Prešov


Na snímke úradujúci primátor a kandidát na primátora Prešova Pavel Hagyari hlasuje vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí
Foto: TASR/Milan Kapusta


Primátor Prešova Pavel Hagyari a kandidát na kreslo primátora aj v ďalšom volebnom období volil dnes ráno na Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove. Do volebnej miestnosti prišiel sám. Ako povedal, verí aspoň v 40-percetnú účasť na voľbách v meste.

„Verím, že ľudia majú záujem, ako bude vyzerať Prešov nielen o štyri roky, ale aj o 15 rokov, pretože ide o vážne obdobie, keď môžeme získať pomerne veľké európske zdroje a je potrebné využívať ich tak, aby Prešov výraznejšie rástol,“ povedal po odovzdaní svojho hlasu Hagyari.

Podľa zapisovateľa volebného okrsku číslo 39 na Kúpeľnej ulici Františka Markuša bolo od rána približne do 10.00 h voliť v tomto obvode len málo ľudí. Voliť tam môžu napríklad aj bezdomovci, ktorí ale podľa zapisovateľa nechodia vôbec. Nechýbali však napríklad vozičkári, ktorých tu majú viac, no pravidelne odovzdávajú vo voľbách svoj hlas asi desiati. Jeden z nich Jozef Tomko prišiel práve v čase, keď tam bol aj primátor. Volenú komisiu to však nezaskočilo. Dvaja členovia aj s prenosnou urnou za vozíčkarom vyšli pred budovu školy, kde si zvolil svojich zástupcov v mestskom parlamente i na poste primátora. Ako povedal, je to samozrejmosť pre všetkých, ktorých zaujíma dianie v meste.

Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, v meste bolo vybraných 81 okrskov tak, aby čo najviac spĺňali podmienky pre voľby. Bezbariérové sú len tie, ktoré boli nedávno rekonštruované. Aj keď volebná miestnosť bezbariérová nie je, volič môže oznámiť svoj úmysel voliť buď priamo vo svojom volebnom obvode, alebo zavolať na mestský úrad, kde ho prepoja na jeho volebnú komisiu. Jej členovia môžu za ním prísť s volebnou urnou domov alebo ho počkať pred budovou.

V Košiciach odvolil R.Bauer, dúfa vo vyššiu účasť ako pred štyrmi rokmi



Kandidát na košického primátora Rudolf Bauer, ktorý má podporu 11 stredopravých strán (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS, OĽaNO, Sieť a Most-Híd), dúfa, že volebná účasť v Košiciach bude vyššia ako pred štyrmi rokmi. Povedal to novinárom po odvolení vo volebnom okrsku č. 31 v Základnej škole Kežmarská v Košiciach. Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode manželky.

"Nádejam sa, že volebná účasť bude vyššia ako pred štyrmi rokmi, čiže mohla by byť vyššia ako 33 percent," povedal Bauer, ktorý končí na poste starostu mestskej časti Košice - Západ. Na starostu už nekandiduje.

Občania by v komunálnych voľbách mali podľa neho ísť voliť, je to v ich záujme. "Rozhoduje sa o veciach, ktoré sa ich týkajú najviac, či sú to medziblokové priestory, služby, ktoré mesto poskytuje, prostredie, v ktorom žijú. Keď chcú, aby sa im žilo dobre, tak je v ich záujme, aby išli voliť," povedal.

Počas volieb chce Bauer odpočívať a venovať sa rodine, až keď sa uzavrú volebné miestnosti, príde medzi volebný štáb. Väčšiu nervozitu podľa svojich slov nepociťuje, uplynulú noc spal dobre. "Očakávam pokojne, ako sa ľudia rozhodnú a prijmem obidve alternatívy," konštatoval.

Peter Bročka prišiel voliť na trnavskú radnicu na bicykli



Na snímke kandidát na primátora Trnavy Peter Bročka prichádza na bicykli do volebnej miestnosti vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí na radnici v Trnave
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Dve hodiny po otvorení volebných miestností prišiel odovzdať svoj hlas nezávislý kandidát na primátora Trnavy Peter Bročka. Na radnicu, kde volil, došiel na bicykli, ktorý k nemu ako symbol alternatívy neodmysliteľne patrí a neodložil ho ani počas predvolebnej kampane.

Aj na jeho volebný okrsok zrána prišlo toľko Trnavčanov, že bolo potrebné zopár minút počkať, kým sa uvoľní miesto za plentou.

Pocit voliť, keď sa sám uchádza o post v samospráve, bol pre Bročku nevšedný, ale príjemný. "Je potrebné, aby Trnavčania prišli voliť bez ohľadu na to, komu dajú svoj hlas," povedal po vhodení volebných lístkov do urny. Nezávislí kandidáti v Trnave sa podľa jeho slov sústredili v kampani aj na zvýšenie voličskej účasti, lebo "predchádzajúcich 29 percent znamená, že niečo nie je v poriadku". "Snažili sme sa ľuďom vysvetľovať, ako to je dôležité, že o najbližších štyroch rokoch vedia rozhodnúť v priebehu niekoľkých minút, ktoré voľbe venujú," povedal Bročka.

J. Dvonč dúfa vo vyššiu volebnú účasť ako pred štyrmi rokmi



Na snímke úradujúci a kandidát na primátora Nitry Jozef Dvonč vo volebnej miestnosti vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Nitre
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Približne o deviatej hodine pristúpil k volebnej urne v nitrianskom druhom volebnom obvode Staré mesto, v okrsku č. 16 v ZŠ kniežaťa Pribinu súčasný primátor Nitry Jozef Dvonč. V novom volebnom období kandiduje na post primátora ako nominant koalície Smer–SD, KDH a SNS.

Pred štyrmi rokmi mu odovzdalo svoj hlas 14.080 voličov, čo bolo o vyše 10.500 hlasov viac, ako získal jeho najväčší konkurent. Volebná účasť v Nitre dosiahla pred štyrmi rokmi 31,44 percenta. "Verím, že dnešná účasť bude vyššia, no ťažko povedať. Je predĺžený víkend, nedá sa odhadnúť, ako sa ľudia rozhodnú." Podľa primátora je však dôležité, aby svoj názor vo voľbách vyjadrilo čo najviac obyvateľov. "Dostávame sa do situácie, že aj na úrovni komunálnej politiky sa rozhoduje o vážnych veciach, bežnom živote obyvateľov a my sme tým obyvateľom najbližšie. Čím viac ľudí príde voliť, tým budú voľby spravodlivejšie a sila primátora i poslancov bude väčšia," skonštatoval Dvonč.

Najmladší kandidát na primátora Trenčína ocenil korektnú volebnú kampaň



Najmladší kandidát na primátora Trenčína a bývalý viceprimátor Tomáš Vaňo (nezávislý) odvolil dnes vo volebnej miestnosti v kultúrnom dome v mestskej časti Záblatie spolu s manželkou krátko po 10.00 h. Slovne vyzdvihol potrebu účasti v komunálnych voľbách a ocenil korektnú volebnú kampaň v Trenčíne.

„Komunálna politika je najbližšie k občanovi, sú to každodenné problémy, s ktorými sa ľudia stretávajú, ktoré môže komunálny politik riešiť, a preto si myslím, že treba prísť voliť. Pretože tých kritikov potom je veľa, ktorí kritizujú prácu poslancov, ale sami to svoje volebné právo nevyužijú,“ konštatoval Vaňo s tým, že čím viac ľudí príde voliť, tým väčší mandát potom bude mať zvolený primátor a mestské zastupiteľstvo.

Ocenil tiež korektnú volebnú kampaň kandidátov na primátora mesta Trenčín.“ „V našom krajskom meste patrila k tým slušnejším. Kandidáti na primátora boli k sebe korektní, už len voliči rozhodnú o tom, kto dostane mandát zastupovať mesto. Ja si myslím, že dôležité sú nielen primátorské voľby, ale aj voľby zastupiteľstva, pretože to zloženie týchto dvoch subjektov rozhodne o tom, akým smerom sa bude naše mesto najbližšie štyri roky uberať ďalej, uzavrel Vaňo.

Kandidát na žilinského primátora M. Barčík strávi sobotu s rodinou



Kandidát koalície Sieť, SDKÚ–DS, NOVA, SaS, Most–Híd, OKS na primátora Žiliny, 41-ročný mediálny manažér Martin Barčík, prišiel dnes odovzdať hlas v komunálnych voľbách na žilinskom sídlisku Vlčince s manželkou a dcérou.

"Dnešný deň bude patriť mojej rodine, pretože jej to dlhujem. Konečne strávime spolu sobotu. No a potom budem s mojím tímom a  manželkou čakať na výsledky," povedal Barčík po hlasovaní.

Na margo predvolebnej kampane podotkol, že bola všelijaká. "Dostával som rôzne rany, išli rôzne antikampane. Ale tak to asi malo byť. Chcem sa ešte raz poďakovať môjmu tímu a ľuďom, ktorí ma podporovali. Myslím si, že sme odviedli kus dobrej roboty," dodal Barčík.

Banskobystrický primátor už odvolil



V krajskom meste Banská Bystrica je vo voličských zoznamoch zapísaných 65.998 voličov. Hlasujú v štyroch volebných obvodoch, v ktorých je 80 volebných okrskov. Všetky otvorili načas, o 7.00 h, voľby v meste pod Urpínom majú zatiaľ pokojný priebeh.

Najväčším je volebný obvod č. 4, ktorý má vyše 26.000 voličov. Patria do neho sídliská Radvaň, Fončorda a časti mesta Iliaš, Kráľová, Kremnička, Rakytovce a Pršianska terasa. V ňom dnes ráno odvolil aj súčasný primátor Peter Gogola, ktorý opäť kandiduje na tento post ako nezávislý. Do Základnej školy (ZŠ) na Spojovej ulici prišiel v športovom odeve.

"Bol som si zabehať. Je to po dlhšom čase pre mňa prvá relaxačná sobota. Vstal som skôr ako inokedy v sobotu, už o šiestej hodine som bol hore. Keďže sa beh trochu natiahol, nestihol som sa už prezliecť. Sotvakoho tu bude trápiť, že nemám kravatu," reagoval pre TASR Gogola. Ako dodal, dnešný deň bude tráviť s rodinou a v pracovni si chce urobiť poriadok.

Pred volebnou miestnosťou si Gogola, podobne ako aj ostatní voliči, musel vystáť rad, pretože v obvode č. 4 sa volí až 12 poslancov do 31-členného mestského zastupiteľstva (MsZ). Do okrskov v ZŠ na Spojovej ulici od rána prúdia davy ľudí. O účasti voličov zatiaľ nikto nechcel špekulovať.

I. Choma označil predvolebnú kampaň za nekorektnú a neférovú



Na snímke úradujúci primátor Žiliny Igor Choma vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Žiline-Bytči
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
S manželkou a dcérou prišiel dnes v mestskej časti Bytčica odovzdať hlas primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD), ktorý sa v komunálnych voľbách opätovne uchádza o primátorský post.

„Dnešný deň prežijem tak, že pomôžem doma manželke, niečo urobím v domácnosti. A poobede už budem sledovať situáciu, ako sa to vyvíja. Isto sa večer chystám do našej okresnej centrály, kde budeme čakať na výsledky,“ povedal Choma.

Predvolebnú kampaň označil za veľmi nekorektnú a neférovú. „Tak neetickú a hnusnú kampaň som jednoducho ešte nezažil. Dokonca počas moratória. Mám z toho veľmi zlý dojem. Na druhej strane verím, že to nie je o poslednom mesiaci alebo poslednom týždni pred voľbami. Že je to o štyroch rokoch práce. V každom prípade s pokorou prijmem akýkoľvek výsledok, a potom uvidíme, čo bude ďalej,“ dodal Choma.
















FTÁČNIK: Výsledok bude tesný, traja sme sa dostali na podobnú pozíciu



Na snímke úradujúci a kandidát na primátora Bratislavy Milan Ftáčnik vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky vo volebnej miestnosti na ZŠ Matky Alexie vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Bratislave
Foto: TASR/Vladimír Benko
Výsledok, ktorý povie, kto sa stane na ďalšie štyri roky bratislavským primátorom, bude relatívne tesný a zrejme bude treba počkať na spočítanie všetkých hlasov. Traja kandidáti sa totiž dostali na podobnú pozíciu. Takto to dnes odhadol súčasný primátor a kandidát na primátora Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) po svojom volebnom akte. "Súboj troch kandidátov by ale mohol vyprovokovať väčšiu volebnú účasť," vyhlásil.

Primátor dnes spolu s manželkou odvolil v centre Bratislavy na Základnej škole Matky Alexie. Vo volebnej miestnosti musel čakať. "Tá voľba sa zdržiava tým, že dostanete 41 kandidátov, v Petržalke okolo 80 a máte sa medzi nimi rozhodnúť," podotkol Ftáčnik. Voliči totiž nedostávajú domov zoznam všetkých kandidátov. "Teda starší človek, ktorý by si chcel ten zoznam pozrieť, pripraviť sa, rozhodnúť sa doma v pokoji, koho bude voliť, a priniesť si, povedzme, papierik s číslami, že toho na túto funkciu, toho na inú, tak to nemá možnosť urobiť," uviedol. Štát by mal podľa neho toto uvážiť a zapracovať do volebného zákona.

Súčasný primátor a kandidát na primátora plánuje zvyšok dňa prežiť skôr rodinným spôsobom. "Tá kampaň bola náročná, takže sa snažím trochu si oddýchnuť. Večer budeme spoločne čakať na výsledky volieb, to tiež bude dlho trvať. Chcem sa na to pripraviť, trochu si oddýchnuť, prísť na iné myšlienky, a potom sa znova vrátiť do toho volebného cyklu," vysvetlil.

Ftáčnik by chcel čo najvyššiu volebnú účasť. "Vtedy je mandát pre poslancov aj primátora silný a majú možnosť sa oprieť o dôveru voličov," dodal.

I. Nesrovnal odvolil v triede, ktorú navštevoval ako prvák



Po jedenástej hodine prišiel spolu s rodinou odvoliť do Základnej školy na Jelačičovej ulici v bratislavskom Ružinove kandidát na primátora hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Samotný volebný akt bol pre neho špecifický, pretože prebiehal v triede, do ktorej chodil ako prvák.

"To bola moja 1. B a dnes, po 44 rokoch, v tej istej triede sme volili primátora. Je to pre mňa také zavŕšenie určitého oblúku môjho bratislavského osudu," povedal novinárom.

Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal hlasuje vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 15. novembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
Nesrovnal verí, že sa dnes ľudia rozhodnú správne a v prospech Bratislavy. Zároveň očakáva čo najvyššiu volebnú účasť, pretože ide podľa neho viac ako o bežné voľby. "Nie je dobré zostať doma a tváriť sa, že sa nás to netýka, opak je pravdou. Keď sa do toho nepustíme spoločne, tak potom môžeme zase len nariekať," uviedol. Čas do zverejnenia výsledkov komunálnych volieb chce stráviť s rodinou a priateľmi.

R. RYBNÍČEK: Význam komunálnych volieb je väčší ako parlamentných



Na snímke úradujúci primátor a kandidát na primátora Trenčína Richard Rybníček vo volebnej miestnosti vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Trenčíne
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Význam volieb do orgánov samospráv je väčší alebo minimálne rovnaký ako parlamentných volieb. Po vykonaní volebného aktu vo volebnom okrsku 29 na ZŠ Hodžova v Trenčíne to dnes povedal úradujúci trenčiansky primátor Richard Rybníček.

„Rozhoduje sa o ľuďoch, ktorí budú rozhodovať o každodennom živote občana. Riešia veci, ktoré sú každý deň pre ľudí dôležité, a preto si myslím, že komunálne voľby patria medzi kľúčové. Dúfam, že budúcnosť samospráv a komunálnych volieb bude narastať,“ konštatoval Rybníček.

Volebnú kampaň považuje za korektnú až do volebného moratória, keď sa neznámy páchateľ nabúral do jeho počítača i počítača jeho kolegov a začal zverejňovať mailovú komunikáciu, čo malo podľa neho navodiť nejakú nekalú vec. „To som považoval za tvrdý a nebezpečný útok. Podal som trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za šírenie takýchto správ a dúfam, že to polícia vyšetrí,“ uzavrel Rybníček.

Odvolil už aj jeden z kandidátov na primátora mesta pod Urpínom J.Nosko



Na snímke kandidát na primátora Banskej Bystrice Ján Nosko (uprostred) s manželkou (vpravo) a dcérou hlasuje vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Banskej Bystrici
Foto: TASR/Dušan Hein
Na Základnej umeleckej škole Jána Cikkera v Banskej Bystrici dnes dopoludnia odvolil už aj riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko, ktorý kandiduje na post banskobystrického primátora ako nezávislý s politickou podporou strán Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Do volebnej miestnosti prišiel s manželkou a zdravotne postihnutou dcérou.

"Dnešný deň prežijem v kruhu svojej rodiny. Podporiť ma prišiel aj môj syn s dvojročným vnúčikom, ktorí žijú v Bratislave. Budeme doma, uvidíme ešte podľa počasia. Možno sa pôjdeme prejsť na námestie alebo do skanzenu Múzea SNP," reagoval Nosko na otázku TASR, aký má program do zatvorenia volebných miestností. Na výsledky komunálnych volieb v meste pod Urpínom bude večer čakať v jednej z banskobystrických reštaurácií v centre mesta.

Voliči v Banskej Bystrici si dnes vyberajú spomedzi 15 kandidátov na primátora. Taký rekordný počet kandidátov nemá v týchto komunálnych voľbách žiadne krajské mesto na Slovensku.

Podľa B.Stanka pomohli Trnavčanom v rozhodovaní aj debaty kandidátov



Tri spoločné debaty kandidátov na post primátora Trnavy, dve televízne a jedna verejná, pomohli voličom zorientovať sa a vybrať si svojho favorita. Povedal to kandidát na post primátora Trnavy Bystrík Stanko (Smer-SD) dnes po tom, ako bol odovzdať svoj voličský hlas vo volebnej miestnosti na ZŠ na Bottovej ulici v Trnave.

"Komunálne voľby sú jedny z dvoch najdôležitejších, tu voliči priamo rozhodujú o tom, ktorým smerom pôjde naše mesto v nasledujúcich štyroch rokoch," povedal Stanko. Je rád, že voličská účasť v Trnave sa zatiaľ zdá byť vyššia ako pred štyrmi rokmi, Trnavčanov asi oslovili jednotliví kandidáti.

Stanko plánuje dnešok stráviť najskôr v záhrade, ak mu to počasie dovolí, potom sa presunie do centrály Smeru-SD, kde budú čakať všetci kandidáti spolu na volebné výsledky.

Kampaň v Trnave bola podľa Jána Žitňanského náročná, no korektná



Predvolebná kampaň bola náročná. Konštatoval to dnes kandidát na primátora Trnavy Ján Žitňanský (koalícia KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS, Nova, SZ, s podporou Mosta-Híd a OKS), keď odovzdal svoj voličský hlas. Do volebnej miestnosti na ZŠ na Námestí Učeného tovarišstva v Trnave prišiel predpoludním spolu so svojou manželkou.

"Napriek náročnosti som rád, že sme všetci v Trnave zostali počas kampane korektní aj v tom najhektickejšom období," dodal. Samotná kampaň pravicovej koalície Naše mesTTo sa mu zdala vyvážená aj vďaka tomu, že mal mladý tím spolupracovníkov, ktorí ho občas korigovali. "Zdá sa, že to bolo vyvážené. A verím, že sme v závere už neliezli ľuďom na nervy," dodal Žitňanský.

Zúčastniť sa na voľbách do miestnej samosprávy je podľa neho dôležité, pretože o čo viac Trnavčanov príde voliť, o to silnejší budú mať potom mandát primátor i poslanci. Zvýšenú účasť voličov, ako to naznačujú prvé hodiny od otvorenia volebných miestností, pripisuje Žitňanský dobrému počasiu i skutočnosti, že medzi piatimi kandidátmi nie je obhajujúci primátor.

D. Tekeliová si myslí, že komunálne voľby patria k najdôležitejším



Nitra 15. novembra (TASR) – Krátko po 14. hodine dnes odvolila kandidátka na primátora mesta Nitra za stranu Sieť Dominika Tekeliová. K volebnej urne pristúpila v Základnej škole Škultétyho, ktorú pred časom navštevovala ako žiačka.

Bezprostredne po odovzdaní svojho hlasu pripomenula dôležitosť komunálnych volieb. "Z môjho pohľadu sú najdôležitejšie, pretože sa týkajú konkrétne toho mesta, v ktorom občan žije. Bohužiaľ, ľudia na to zabúdajú. Zabúdajú na to, že miestni poslanci sú pre nich veľmi dôležití, pretože zastupujú ich volebný obvod a keď majú akýkoľvek problém, tak sú mestskí poslanci práve tí, na ktorých sa môžu občania spoľahnúť," povedala Tekeliová.

Podľa jej slov by bolo dobré, keby dnes prišlo k volebným urnám čo najviac ľudí, aby si mohli zvoliť takých poslancov, ktorí budú zastávať ich záujmy. "Aby sa nestávalo, že sa zabúda na okrajové časti mesta, pretože občas je vidieť tendenciu zaoberať sa skôr veľkými mestskými časťami. Je potrebné, aby mestskí poslanci venovali patričnú pozornosť všetkým občanom," myslí si Tekeliová.

Kandidátka na primátorku Prešova A. Turčanová volila až popoludní



Kandidátka na post primátorky mesta Prešov za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO, NOVA, OKS, ktorú podporila aj strana Sieť, Andrea Turčanová volila vo volebnom okrsku číslo 26 v Prešove až neskoro popoludní. Do volebnej miestnosti prišla v sprievode rodiny. Volebnú účasť predpokladá vyššiu ako 40 %.

„Myslím si, že celý spôsob ako bola vedená kampaň aj v pozitívnom, aj v negatívnom zmysle trošku vyburcovalo ľudí k tomu, aby sa začali zaujímať o komunálnu politiku v meste. Urobili sme všetko preto, aby sme mali dobrý výsledok,“ povedala A. Turčanová tesne potom, ako vhodila svoj hlas do volebnej urny.

Ako ďalej povedala, počas dňa dobiehala v domácnosti to, čo zanedbávala počas kampane a trávila ho s rodinou.