Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Na podávania kandidatúr v komunálnych voľbách zostávajú posledné dni

Foto: Ilustračné foto: TASR

Termín uplynie 21. septembra.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Kandidáti na starostov, primátorov a poslancov obecných (mestských) zastupiteľstiev majú už len pár dní na podávanie kandidačných listín. Termín uplynie 21. septembra.

Do tohto dátumu musia politické strany a hnutia, ktoré podávajú kandidačné listiny, delegovať aj svojich zástupcov do miestnej volebnej komisie starostovi obce či primátorovi mesta.

Podľa zákona v obciach, ktoré utvárajú iba jeden okrsok, plní miestna volebná komisia aj úlohy okrskovej volebnej komisie. Ak chcú teda politické strany, ktoré predložili kandidátne listiny pre voľby v obciach s jedným volebným okrskom, mať svoje zastúpenie vo volebných komisiách v týchto obciach, musia svojho zástupcu delegovať do 21. septembra. Inak túto možnosť stratia.

Kandidačnú listinu na post starostu, primátora či poslancov môže podľa zákona podávať politická strana, hnutie, koalícia strán aj nezávislý kandidát. Strany a hnutia, ktoré majú svojich kandidátov, môžu mať aj svojich zástupcov vo volebných komisiách. Musia ich však stihnúť delegovať.

Na voľby dohliadajú viaceré komisie, nad všetkými stojí Ústredná volebná komisia (ÚVK). Členov do nej delegujú politické strany, hnutia či koalície, ktoré v komunálnych voľbách podali kandidačné listiny do obecných (mestských) zastupiteľstiev aspoň v jednej pätine slovenských okresov. Nominácie musia prísť do 16. októbra. ÚVK má prvýkrát zasadnúť najneskôr 21. októbra. Tvoria sa aj obvodné, miestne a okrskové volebné komisie.

Oficiálna predvolebná kampaň sa začne koncom októbra. Samotné komunálne voľby budú 15. novembra.