Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Envirorezort problém v komunikácii s verejnosťou nevidí

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo tiež poukazuje, že žiaden pripomienkujúci subjekt, okrem zástupcov verejnosti, nemal námietky proti päťdňovej lehote stanovenej na pripomienkovanie materiálu.

Bratislava 26. júla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia odmieta, že by pri príprave novej vodohospodárskej politiky dostatočne nekomunikovalo s verejnosťou. "Dôkazom je, že na základe rozporového konania v januári 2015 bola akceptovaná pripomienka verejnosti, ktorú obsahuje aj schválené znenie materiálu vládou SR. Jednu z pripomienok na rokovaní zástupcovia verejnosti stiahli," uviedol hovorca ministerstva Maroš Stano. Zlý prístup k verejnosti vyčíta envirorezortu ombudsmanka Jana Dubovcová.

Ministerstvo tiež poukazuje, že žiaden pripomienkujúci subjekt, okrem zástupcov verejnosti, nemal námietky proti päťdňovej lehote stanovenej na pripomienkovanie materiálu. Ich námietky označil envirorezort za všeobecné, bez konkrétnych návrhov na zlepšenie. "Tvrdenie ombudsmanky, že v prípade procesného postupu mali byť porušené ústavné práva, berie rezort na vedomie. Považuje ho však za názor, pretože jediným oprávneným orgánom na takéto konštatovanie je Ústavný súd. Faktom je, že rezort sa s podobným výkladom nestretol v prípade žiadnej inej inštitúcie alebo orgánu, ktoré sa posudzovaním tohto procesu zaoberali," povedal Stano.

Envirorezortu je podľa jeho hovorcu ľúto, že namiesto spolupráce prichádza k neopodstatneným verejným útokom. "Ministerstvo dlhodobo nerozumie útokom a umelému vyhrocovaniu tohto čisto procesného sporu od začiatku roka," uviedol Stano. Tvrdí, že rezort s verejnosťou trpezlivo komunikuje, úradníci mali problematiku vysvetľovať aj nad rámec svojich povinností. "Je preto neuveriteľné a nepravdivé tvrdiť, že ministerstvo informácie nesprístupňuje," doplnil.

Odmietol tiež tvrdenie Imricha Vozára z Via Iuris, že rezort nezabezpečil účasť zástupcu v rozhlasovej relácii k tejto téme. Ako poukázal Stano, predstaviteľ rezortu bol pripravený, ale zmenila sa téma relácie.

Podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej porušilo ministerstvo životného prostredia pri príprave novej vodohospodárskej politiky Ústavu SR. Na ombudsmanku sa obrátili mimovládne organizácie, ktoré okrem iného namietali, že sa ich pripomienkami k materiálu envirorezort nezaoberal. Tým malo dôjsť k porušeniu článku Ústavy SR, ktorý garantuje právo na včasné a úplné informácie o stave životného prostredia, i nedodržaniu Aarhuského dohovoru. Problémy našla Dubovcová aj vo zverejňovaní informácií týkajúcich sa vodného plánovania.

Mimovládne organizácie pre novú vodohospodársku politiku envirorezort v júni aj zažalovali. Tvrdia, že ten postupoval pri príprave dokumentu, ktorý v januári schválila vláda a určuje priority pri využívaní vôd do roku 2027, nezákonne. Postup má preto preskúmať súd, mimovládky na situáciu upozornili aj Európsku komisiu. Ministerstvo ich kroky vtedy prijalo s "veľkým" počudovaním.