Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Slovensko

Konanie v prípade vraždy exprimátora Hurbanova L. Basternáka neobnovia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Senát ŠTS v apríli skonštatoval, že na povolenie obnovy konania neboli splnené zákonné podmienky. Odsúdený podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Konanie v prípade vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka sa neobnoví. Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) definitívne potvrdil Najvyšší súd (NS) SR. O obnovu konania žiadal odsúdený Štefan Kaluz. TASR to potvrdila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Senát ŠTS v apríli skonštatoval, že na povolenie obnovy konania neboli splnené zákonné podmienky. Odsúdený podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť. "NS SR na neverejnom zasadnutí 31. mája 2023 sťažnosť odsúdeného Štefana K. zamietol," priblížila hovorkyňa.

Objednávateľom vraždy Lászlóa Basternáka z roku 2010 mal byť Roman Ostružlík, objednávku mala ďalej sprostredkovať Alena Zsuzsová. Obaja si odpykávajú 21-ročný trest väzenia. Kaluz Basternáka zastrelil jednou ranou z brokovnice. Hrozilo mu doživotie, obžalovaný bol nielen z úkladnej vraždy, ale aj nedovoleného ozbrojovania. Napokon dostal 25-ročný trest väzenia. O obnovu konania žiadal aj v lete 2013.