Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Koncepcia vzdušných síl je o prenájme stíhačiek a nákupe lietadiel

Na snímke minister obrany SR Martin Glváč počas tlačovej konferencie na pôde rezortu obrany v Bratislave 22. apríla 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minister Martin Glváč informoval o podpise zmluvy o prevádzke nadzvukových Migov-29.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Ministerstvo obrany SR pripravilo koncepciu vzdušných síl, ktorá je zameraná na ich rozvoj v najbližšom období. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Podľa neho je koncepcia "realistická, reálna, "etapizovaná" do budúcich období a hovorí o tom, kedy a čo sa bude nakupovať".

"Koncepcia je nastavená veľmi správne. Sú tam reálne predpoklady, aby sme v dohľadnom čase videli nové lietadlá vo vzdušných silách ozbrojených síl," dodal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Peter Vojtek, ktorý tiež oznámil, že pre zdravotné problémy požiadal o uvoľnenie z funkcie náčelníka. Glváč informoval aj o podpise zmluvy o prevádzke nadzvukových Migov-29. "Podarilo sa nám odstrániť všetky neduhy starej zmluvy, to znamená, že budeme platiť len za letuschopné lietadlá, nie za tie, ktoré budú stáť na zemi," priblížil. Zmluva platí do roku 2016, avšak podľa Glváča rezort ešte tento rok spustí súťaž na prenájom stíhačiek.



Na snímke sprava minister obrany SR Martin Glváč, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Peter Vojtek a veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba počas tlačovej konferencie na pôde rezortu obrany v Bratislave 22. apríla 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Tento rok určite naštartujeme proces obstarávania nových lietadiel alebo skôr prenájmu. V koncepcii sa hovorí o prenájme letových hodín," uviedol. Podľa Glváča sa v koncepcii vzdušných síl spomína aj nákup nových dopravných lietadiel.

"Všetky tieto akvizície sú reálne v rámci rozvojových prostriedkov, ktoré máme. Dnes sme sa dostali skoro na 16 percent z rozpočtu ministerstva obrany a pri dodržaní určitých splátok vieme toto riešiť z rozpočtu ministerstva obrany a rozetapizovať tieto prostriedky a akvizície," povedal Glváč. Pripomenul, že konkrétne ceny budú zrejmé až po verejných súťažiach.