Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Konfederácia odborových zväzov nepodporí avizovaný štrajk učiteľov

Na snímke vľavo Branislav Kočan a vpravo Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) počas pochodu na Kollárovom námestí 1. júla 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

K štrajku sa rozhodol nepripojiť ani Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR) nepodporuje štrajk, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). Informujú o tom odborári vo svojom dnešnom stanovisku. Stupňovaný štrajk sa začne 13. septembra.

Ako KOZ SR uviedla, vo veci zvyšovania platovej úrovne učiteľov naďalej cíti byť viazaná výsledkami kolektívneho vyjednávania, ktoré boli v roku 2015 vyrokované a pretransformované do Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre zamestnávateľov. "KOZ SR v otázke zvyšovania platov zamestnancov verejnej správy, vrátane učiteľov, považuje kolektívne vyjednávanie za najadekvátnejší a jediný zákonný nástroj na dosiahnutie uvedeného cieľa," uvádzajú odborári s tým, že ich snahou bude aj pre rok 2017 v rámci kolektívneho vyjednávania dosiahnuť čo najpriaznivejšie navýšenie platov nielen učiteľov, ale všetkých zamestnancov verejnej správy.

ISU ohlásila stupňovaný štrajk, ktorý sa začne 13. septembra. V tento deň by sa v školách nemalo učiť jednu vyučovaciu hodinu. Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur pre odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať 21. septembra, kedy by sa v školách nemalo vyučovať už dve hodiny a 29. septembra tri vyučovacie hodiny.

K štrajku sa rozhodol nepripojiť ani Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.