Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Konfederácia politických väzňov má nové vedenie

Na snímke nový predseda KPVS Peter Sandtner počas príhovoru na slávnostnom odovzdávaní vyznamenaní Konfederácie politických väzňov Slovenska 23. februára 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Z dvoch kandidátov do najvyššej funkcie vybrali Petra Sandtnera, ktorý bol po nedávnom úmrtí predsedu KPVS Antona Srholca poverený vedením organizácie.

Bratislava 23. februára (TASR) - Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) na svojom dnešnom valnom zhromaždení a rade predsedov oblastných organizácií si v Bratislave zvolila nového predsedu aj členov predsedníctva.

Z dvoch kandidátov do najvyššej funkcie vybrali Petra Sandtnera, ktorý bol po nedávnom úmrtí predsedu KPVS Antona Srholca poverený vedením organizácie. Zároveň zvolili troch podpredsedov: Jozefa Baníka, Andreja Dvoreckého a Evu Javorskú. Novým ústredným tajomníkom sa stal Karol Rosenberg, dvaja členovia predsedníctva sú Mária Hlaváčová a Stanislav Pátek. Doterajšie trojčlenné predsedníctvo bolo rozšírené na sedem členov.




"Nie som politický väzeň, ani som nechcel byť predsedom. Ale bolo želanie pána Srholca, aby som bol predseda, a preto som to prijal. On sám navrhol ocenenia, ktoré pripravil a chcel ich tu odovzdať, žiaľ už to nestihol. Máme 200 politických väzňov a 108 príslušníkov PTP. Všetci ste v minulosti neprávom trpeli a toto je aspoň malé spoločenské a verejné uznanie," povedal Peter Sandtner v úvode slávnostného odovzdávania oceňovania zaslúžilým členom KPVS a príslušníkom PTP, ktorí v minulom režime absolvovali nútené pobyty v pracovných táboroch.



Antonom Srholcom podpísané Ďakovné listy sú za dlhoročnú aktívnu činnosť v KPVS a zápas za slobodu, demokraciu, ľudské práva, za vernosť ideálom protikomunistického odboja, za úprimnú účasť na budovaní sveta, kde je láska, pravda a spravodlivosť. Medaila je za utrpenie spôsobené komunistickým režimom politickým väzňom a príslušníkom PTP.

Tieto ocenenia si prevzalo okolo 70 mužov a žien. Medzi nimi seniori až do veku 92 rokov, niektorí prišli o barlách či na vozíčku. Nový predseda im odovzdal aj symbolické čiapky: sivé politickým väzňom, zelené príslušníkom PTP. Slávnostné podujatie niekoľkými vstupmi spestrili členovia Opery Slovenského národného divadla: spevák Peter Sýkora a klavirista Ján Marták.