Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Konferencia biskupov vydala v Spolku sv. Vojtecha dva nové zborníky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Turanovič

Zborníky dostupné vo všetkých predajniach SSV na Slovensku a neskôr i v online podobe na stránkach KBS.

Bratislava 29. februára (TASR) - Konferencia biskupov Slovenska (KBS) vydala v týchto dňoch dva nové zborníky z medzinárodných konferencií konaných na Slovensku. Prvý je zo stretnutia pod názvom "Katolícka cirkev a Židia na Slovensku v 19. storočí", ktorá sa konala koncom októbra 2014. Vystúpili na nej odborníci z viacerých krajín. Za KBS sa účastníkom prihovoril jej predseda, bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský a za Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR (ÚZ ŽNO) jeho predseda Igor Rintel. Hlavnú prednášku na tému "Svätá stolica a Židia v 19. storočí" predniesol prof. Thomas Brechenmacher, nemecký historik a profesor moderných dejín na Postupimskej univerzite. Zborník obsahuje aj príhovory ďalších hostí.

Druhý zborník približuje medzinárodnú konferenciu s názvom "Čo môžeme urobiť pre šírenie kultúry života", ktorá sa uskutočnila koncom marca 2015. "Táto konferencia sa konala krátko po referende zameranom na ochranu rodiny a pred septembrovým celonárodným pochodom za život. Mala za cieľ dozvedieť sa viac o aktivitách cirkví v prospech rodiny a ochrany života a tiež o stave legislatívy v tejto oblasti v iných európskych krajinách," napísal v predslove výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský. Hlavným rečníkom na spomínanej konferencii bol generálny sekretár biskupskej synody v Ríme kardinál Lorenzo Baldisseri.

Zborníky vydal Spolok sv. Vojtecha (SSV) v Trnave v edícii Dokumenty Konferencie biskupov Slovenska. Budú dostupné vo všetkých predajniach SSV na Slovensku a neskôr i v online podobe na stránkach KBS, informovala Tlačová kancelária KBS v Bratislave.