Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na konferencii GLOBSEC sa zúčastnia všetci premiéri V4

Ilustračné foto Foto: TASR

Po premiéroch Slovenska a Maďarska Robertovi Ficovi a Viktorovi Orbánovi potvrdili účasť aj ich kolegovia z Poľska a Českej republiky Donald Tusk a Bohuslav Sobotka.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Na zahranično-bezpečnostnej konferencii GLOBSEC, ktorá sa uskutoční v dňoch 14. až 16. mája v Bratislave, sa zúčastnia všetci predsedovia vlád krajín Vyšehradskej štvorky.

Ako informoval komunikačný tím konferencie, po premiéroch Slovenska a Maďarska Robertovi Ficovi a Viktorovi Orbánovi potvrdili účasť aj ich kolegovia z Poľska a Českej republiky Donald Tusk a Bohuslav Sobotka.

Róbert Vass, výkonný viceprezident Stredoeurópskej strategickej rady, ktorá GLOBSEC organizuje, pripomenul, že je to vôbec po prvý raz, kedy sa na konferencii zúčastnia všetci premiéri krajín V4.

"Ich účasť potvrdzuje, že toto fórum každým rokom získava čoraz väčšiu politickú váhu, ale zároveň je aj signálom, že predsedovia vlád prikladajú mimoriadnu dôležitosť súčasným udalostiam na Ukrajine, ktoré sú hlavnou témou konferencie," povedal Vass.

Šéfovia vlád vyšehradského regiónu budú diskutovať o výzvach súvisiacich s krízou na Ukrajine, ako aj o vývoji v Európe po voľbách do Európskeho parlamentu. Tiež sa budú venovať otázkam energetiky, jesennému samitu NATO a ďalším témam dôležitým pre región. Mená ďalších významných hostí konferencie jej organizátori zverejnia v najbližších dňoch.

Stredoeurópska strategická rada je nezávislá mimovládna  organizácia, ktorej cieľom je posilňovať hlas Slovenska a strednej Európy v európskych a svetových záležitostiach. Združuje tri  organizácie - Slovenskú atlantickú komisiu (SAC), Inštitút pre stredoeurópsku politiku (CEPI) a Centrum pre európske záležitosti (CEA). Prostredníctvom SAC organizuje jednu z najväčších medzinárodných konferencií v Európe s názvom GLOBSEC.