Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Konferencia o migrantoch ponúkne diskusiu s kresťanmi z Iraku

Na archívnej snímke skupina 149 asýrskych kresťanov, ktorá pricestovala na Slovensko Foto: TASR_ Milan Kapusta

Na konferencii odznie príspevok arcibiskupa Cyrila Vasiľa, sekretára Kongregácie pre východné cirkvi, na tému Migrácia kresťanov z Blízkeho východu – budúcnosť východných cirkví.

Košice 9. februára (TASR) – Konferenciu pod názvom Kresťanskí migranti na Slovensku organizuje v Košiciach Centrum pre štúdium biblického a blízkovýchodného sveta v spolupráci s Centrom spirituality Východ-Západ Michala Lacka, Teologickej fakulty Trnavskej univerzity.

Téma migrácie sa podľa organizátora konferencie Róberta Lapka na Slovensku i vo svete stáva veľmi vážnou a dominantnou. "Cítime v rámci nášho centra, že je potrebné vstúpiť aj z našej strany do tejto diskusie, ktorá by mala byť predovšetkým vedená v pokojnej, vecnej a vyváženej atmosfére, pretože dnes sa často táto téma dostáva pod príliš silný tlak rôznych protichodných názorov a nebezpečných jednoznačných riešení," povedal.

Na konferencii odznie príspevok arcibiskupa Cyrila Vasiľa, sekretára Kongregácie pre východné cirkvi, na tému Migrácia kresťanov z Blízkeho východu – budúcnosť východných cirkví.

"Ďalšou témou bude bližšie predstavenie týchto kresťanov a ich hodnotového a kultúrneho sveta, aby sme ich mali možnosť lepšie spoznať. S touto prednáškou vystúpi prorektor Trnavskej univerzity Šimon Marinčák, ktorý žil určitý čas v Iraku a neskôr študoval na Pápežskom orientálnom inštitúte v Ríme problematiku východných liturgií. Jeho prednáška bude Sýrska liturgia, história a dnes," priblížil program konferencie Lapko.

Téme lingvistického kontextu irackých kresťanov, teda jazyku, akým hovoria irackí kresťania, sa bude podľa Lapka venovať špecialista na jazyky Blízkeho východu Peter Juhás.

Súčasťou konferencie bude i diskusia s tromi kresťanmi z Iraku, ktorí prišli na Slovensko.

"Predstavia sa nám, budú v rámci otvorenej diskusie odpovedať na akékoľvek otázky ľudí. Chceme sa s nimi lepšie spoznať," dodal Lapko.

Konferencia, ktorej súčasťou bude premietanie dokumentárneho filmu Antona Friča pod názvom Slzy a nádej Iraku, sa uskutoční vo štvrtok 11. februára o 11.00 h v Aule A1 v Átriu Teologickej fakulty na Hlavnej 89 v Košiciach.