Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Kongres SDKÚ-DS bude otvorený, médiám aj verejnosti, povedal Ľ. Kaník

Ľudovít Kaník Foto: TASR/Michal Svítok

Ľ. Kaaník tak reagoval na otázku TASR, či predsedníctvo napokon rozhodlo o uzavretí časti rokovania pred verejnosťou, alebo uprednostnilo otvorenosť.

Bratislava 16. mája (TASR) - Kongres SDKÚ-DS, na ktorom sa uskutoční médiami ostro sledovaná voľba nového predsedu strany, bude úplne otvorený, tak médiám, ako aj verejnosti. Pre TASR to po dnešnom poslednom rokovaní predsedníctva pred kongresom povedal predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Reagoval tak na otázku TASR, či predsedníctvo napokon rozhodlo o uzavretí časti rokovania pred verejnosťou, alebo uprednostnilo otvorenosť. "My sme boli vždy otvorená strana, veď nie nadarmo sme Demokratickou stranou (DS)," pripomenul, že súčasťou názvu strany je aj "DS". "Takže pôjde o úplne otvorený kongres, bez akýchkoľvek obmedzení, médiá budú mať prístup ku všetkému," dodal.

Na margo nálad pred kongresom Kaník poznamenal, že sú veľmi dobré, aj keď cítiť "také to napätie ako pred športovým zápasom". "Prebiehala veľmi korektná, otvorená a pritom slušná volebná súťaž, ktorá vyvrcholí teraz na kongrese. Je to zdravé napätie, plné nie nejakej negatívnej emócie, ale očakávania nového začiatku, ktorý po 19. máji Slovensku prinesieme," poznamenal. "Otvorenosť, súťaživosť, to, že máme viac kandidátov na všetky volené pozície, je znakom toho, že sme dynamickou rozvíjajúcou sa stranou, ktorá dáva príležitosti tým, ktorí majú záujem, a ktorá je otvorená všetkým novým myšlienkam a nápadom," podčiarkol Kaník. "Predsedníctvo dnes riešilo technické otázky priebehu kongresu. Ako budú nasledovať programové body jeden za druhým. Ako sa to bude organizovať, či sa bude limitovať dĺžka diskusných príspevkov a podobne," uzavrel predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS na margo dnešného rokovania.

"Diskusia bola veľmi dynamická, ale veľmi vecná a pragmatická. Dohodli sme sa na rokovacom a volebnom poriadku. Upravili sme trochu program kongresu tak, aby bol otvorený a verejný. Aby mohli všetci diskutujúci vystúpiť aj k minulosti SDKÚ-DS, aj k budúcnosti SDKÚ-DS," povedal pre TASR jeden z kandidátov na predsedu strany Viliam Novotný. "SDKÚ-DS potrebuje nový začiatok. Navrhujem a ponúkam, aby SDKÚ-DS bola moderná a otvorená politická strana. Nemôžeme začať nový začiatok tým, že budeme rokovať neverejne. Nech médiá napíšu, čo napíšu," dodal Novotný.

Na otázku, či dokáže SDKÚ-DS kultivovane zvládnuť po kampani na predsedu aj fakt, že zvolený bude len jeden z troch kandidátov a ostatní dvaja neuspejú, Novotný reagoval, že podľa neho áno. "Jeden z nás troch bude predsedom. Povinnosťou dvoch ďalších, ktorí predsedom nebudú, bude vytvoriť s ním silný tím. To bude, samozrejme, záležať aj na zvolenom predsedovi. Verím v to, že po 19. máji vytvoríme silný tím a pôjdeme hore aj v dôvere voličov a preferenciách," uzavrel Novotný.

Kongres SDKÚ-DS, na ktorom sa uskutoční voľba nového vedenia strany, bude v sobotu 19. mája vo Zvolene. Predsedom strany od jej založenia v roku 2000 bol Mikuláš Dzurinda. Ten sa po neúspechu v parlamentných voľbách rozhodol neuchádzať o túto funkciu. Na post predsedu SDKÚ-DS kandiduje doterajšia podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a poslanec Viliam Novotný.